2018-08-06

Het Forum Standaardisatie start op 6 augustus 2018 een openbare consultatie over open standaarden. De openbare consultaties bieden een mogelijkheid voor geïnteresseerden om mee te praten over de standaarden die het Forum Standaardisatie op de lijst open standaarden plaatst of daarvan verwijdert.
Van 6 augustus tot en met 10 september 2018 kunt u reageren door uw commentaar te sturen naar info@forumstandaardisatie.nl. Het commentaar wordt teruggekoppeld aan de experts die het advies samenstelden en wordt samen met het advies aangeboden aan de leden van het Forum Standaardisatie.

Afgelopen periode zijn standaarden getoetst voor verplicht (‘pas toe of leg uit’) of aanbevolen gebruik door overheden. De huidige consultatie betreft een aantal adviezen aan het Forum Standaardisatie, namelijk:

Past toe of leg uit:

  • Het advies om de standaard PDF/UA (documentformaat dat voldoet aan wettelijke toegankelijkheidseisen) op de ‘pas toe of leg uit’ lijst te plaatsen;
  • Het advies om de standaard TLS 1.3 (nieuwe versie van TLS, standaard voor de beveiliging van verbindingen over het internet) op de ‘pas toe of leg uit’ lijst te plaatsen;
  • Het advies om het functioneel toepassingsgebied van de standaarden STARTTLS en DANE (e-mail beveiliging) uit te breiden met uitgaande e-mail.
  • Het advies om de standaard STOSAG 1.0 (gegevensuitwisseling in de afvalverwerking) van de 'pas toe of leg uit' lijst te verwijderen.

Aanbevolen:

  • Het advies om de standaard SHACL (linked data standaard) op de lijst aanbevolen standaarden te plaatsen;
  • Het advies om de standaard S/MIME (e-mail beveiliging) alleen voor digitale ondertekening van e-mail (niet voor versleuteling van berichten) op de lijst aanbevolen standaarden te plaatsen.

Details over deze openbare consultatie vindt u op https://www.forumstandaardisatie.nl/thema/openbare-consultatie.