1B Verslag Forum Standaardisatie 27 september 2023

Content

Vergadering: Forum Standaardisatie 27 september 2023

Agendapunt: 1B

Documentnummer: FS-20231213.1B

Download hier de PDF versie van dit vergaderstuk. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Rechten: CC0 publieke domein verklaring

Aanwezig: Larissa Zegveld (voorzitter), 
Tom Kok (Logius, secretaris), 
Rudi Bekkers (TU Eindhoven), 
Thomas Faber (EZK - directie Digitale Economie), 
Peter den Held (gemeente Rotterdam/G4), 
Marc van Hilvoorde (FIN), 
Floor Jas (SURF), 
Gino Laan (RINIS), 
Benno Overeinder (NLnet Labs), 
Theo Peters (VNG Realisatie), 
Olivier van der Post (CIO Rijk), 
Gerard Smits (Het Waterschapshuis), 
Michiel Steltman (DINL), 
Geert-Jan van de Ven (CIP), 
Renate de Vree (Betaalvereniging), 
Lindy van de Westelaken (BZK – directie Digitale Overheid)

Afwezig: Guido Bayens (Architectuurraad), 
Cor Franke (Franke Interim Management), 
Mirjam Karmiggelt (GS1 Nederland), 
Friso Penninga (Geonovum), 
Hans Tijl (provincie Flevoland), 
Jolien van Zetten (NEN, wnd.)

Aanwezig namens bureau: Benjamin W. Broersma (adviseur), 
Désirée Castillo Gosker (adviseur), 
Reindert Gerding (adviseur), 
Hans Laagland (adviseur), 
Ludwig Oberendorff (hoofd), 
Annemieke Toersen (adviseur), 
Joram Verspaget (secretaris bureau), 
Han Zuidweg (adviseur)

Te gast: Siwert de Groot en Joost Vreuls (ICTU), agendapunt 4a

1. Opening, agenda, verslag

Larissa Zegveld heet de aanwezigen welkom. Namens het Forum verwelkomt ze ook nieuwe Forum-leden

Ter besluitvorming

a. Agenda

Akkoord. Geen opmerkingen.

b. Verslag en actiepunten Forum Standaardisatie 14 juni 2023

Akkoord. Geen opmerkingen.

 

2. Staatssecretaris, Tweede Kamer, MIDO, OBDO en Forum Standaardisatie

Ter kennisname, toelichting en bespreking

a. Videoboodschap Staatssecretaris Alexandra Van Huffelen op PublicSpaces Conferentie 2023

Staatssecretaris Van Huffelen zond voor deze conferentie van 27 en 28 juni jl., waar het bureau met een stand aanwezig was, een videoboodschap in. Hierin geeft ze aan de doelstelling van PublicSpaces voor een eerlijke en open digitale ruimte op basis van publieke waarden te ondersteunen. Ze noemt non-private sociale media-applicaties als Matrix, Mastodon en PubHubs, waarvan het gebruik bijdraagt aan een Europese digitale soevereiniteit. Ook open standaarden en open source ondersteunen een publiek internet, nodig voor een digitale transitie geschoeid op democratische waarden.

Michiel Steltman geeft mee dat met de terminologie ‘internet en de digitale infrastructuur’ niet alleen gekeken moet worden naar hetgeen ‘onder de motorkap’ moet gebeuren, maar ook wat de gebruiker van het internet en de digitale dienstverlening daarbij ervaart (civil society).

b. Deelname Forum Standaardisatie aan pilot Mastodon Overheid

In lijn met de Werkagenda Waardengedreven digitaliseren ondersteunt het Forum Standaardisatie de pilot Mastodon Overheid. Mastodon is een op publieke waarden gedreven sociaal medium. De achterliggende open standaard zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen zonder afhankelijkheid van één partij. Het gebruik ervan draagt bij aan een publiek internet. Het Forum zal zich daarnaast blijven manifesteren op private sociale media om doelgroepen en geïnteresseerden (waaronder gebruikers van open standaarden en leveranciers van ict-producten die gebruik maken van open standaarden) zo goed mogelijk te kunnen blijven bereiken (daar zit vooralsnog het grote publiek).

c. Kamerbrief over digitale gemeenschapsgoederen

Mastodon is een voorbeeld van een digitaal gemeenschapsgoed, net als open standaarden dat zijn. Internationaal worden dit digital commons genoemd. De staatssecretaris heeft begin juli in de kamerbrief over digitale gemeenschapsgoederen het belang van en haar inzet op digitale commons (en open source) uiteengezet.

Het Forum Standaardisatie neemt de brief voor kennisgeving aan.

d. Actieplan Open Overheid

Toenmalig minister BZK Bruins Slot stuurde begin september het Actieplan Open Overheid 2023-2027 met de titel ‘Open voor iedereen’ aan de Tweede Kamer. Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met de maatschappelijke coalitie ‘Over informatie gesproken’ en is gelieerd aan werk van Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond over open overheid. Het werk van het Forum Standaardisatie voor open standaarden komt in het plan terug als een van de actiepunten met de Monitor open standaarden, de IV-meting en het organiseren van een manifestatie over het belang van (open technologie voor) een open overheid.

Ook in dit kader hecht het Forum veel waarde aan een verantwoord gebruik van data door de overheid. De tijd van hiermee vrijblijvend omgaan is voorbij. Kansen liggen er om een aantal open standaarden voor de GDI en het Federatief Datastelsel wettelijk of op GDI-niveau vast te stellen om hieraan bij te dragen, ook als voorbeeldfunctie hoe om te gaan met connectiviteit.

e. Kamerbrief Coalities voor de digitale samenleving

De staatssecretaris stuurde op 7 juli de agenda ‘Coalities voor de digitale samenleving’ naar de Tweede Kamer. Hierin zet zij de inzet van het kabinet uiteen op doorsnijdende vraagstukken rond de toepassing van digitalisering voor maatschappelijke uitdagingen. De brief kan gezien worden als het slotstuk van een vierluik bestaande uit de agenda Waardengedreven digitaliseren van BZK, de Strategie Digitale Economie van EZK, de Nederlandse Cybersecuritystrategie van JenV en de Agenda ‘Coalities voor de digitale samenleving’.

De agenda kent meerdere raakvlakken met de werkzaamheden van het Forum Standaardisatie. De mogelijke bijdragen van het gebruik van open standaarden binnen de thema’s digitale ethiek (thema #1) en verantwoord datagebruik (thema #3) kunnen daarbij voor het Forum als aandachtspunten overwogen worden. Bespreekpunt voor het Forum is dan wel of dit past binnen of als aanvulling op het werkveld en mandaat van het Forum naast interoperabiliteit en leveranciersonafhankelijkheid. De inzet van het Forum reikt ook verder dan alleen voor de overheid. Bruggen moeten dan geslagen worden, zoals dat al gebeurt rond de onderwerpen Cloud (afpelsessies) en het Federatief Datastelsel. Momenteel wordt bij dat laatste traject bekeken hoe open standaarden (oa. van de ‘pas toe of leg uit’-lijst) een bijdrage kunnen leveren. Daarbij zal worden meegenomen of er een link is met de thema’s digitale ethiek en verantwoord data gebruik.

Er moet gewaakt worden voor het zien van open standaarden als een waardengedreven instrument. Standaarden zelf zijn bij voorkeur zoveel mogelijk neutraal (waardenvrij), maar de huidige geopolitieke beïnvloeding heeft geleid tot discussie en gesprek erover. Naar voren komt dat het aan regelgevers en niet aan standaardisatieorganisaties en -beheerders is om aan open standaarden (ethische) waarden toe te kennen. Tegelijkertijd wordt er wel degelijk – ook door statelijke actoren – op waarden gestuurd in technische standaardisatieprocessen. Allereerst zou inzichtelijk moeten waar welk gesprek hierover plaatsvindt en waar het concreet wordt gemaakt. Gesprekken hierover vinden op Europees niveau plaats in het High-Level Forum on European Standardisation. Daarna kan bekeken worden of het zinvol is daar vanuit Forum een bijdrage aan te leveren (als verbinder of verkenner).

f. Stand van zaken brief aan Tweede Kamer over IV-meting en Monitor open tandaarden 2022

Het streven van BZK is om de resultaten van de IV-meting en de Monitor open standaarden 2022 op korte termijn met ondersteuning van EZK aan de Tweede Kamer te sturen. Voor volgende jaren wordt gewerkt aan een aanpak om de Monitor na publicatie begin van het jaar als onderdeel van een verzamelbrief aan de Tweede Kamer te kunnen sturen.

g. Wet digitale overheid en AMvB HTTPS en HSTS, meting

Op verzoek van BZK blijft Forum Standaardisatie het gebruik van HTTPS en HSTS door de departementen meten. BZK ontvangt van Forum Standaardisatie de rapportage over HTTPS en HSTS op domeinnaamniveau. De wettelijk verplichte standaarden blijven omwille van de vergelijkbaarheid met voorgaande metingen ook zichtbaar in de totalen van de IV-meting.

Bij minBZK zijn AMvB’s in ontwikkeling om verdere verplichting bij wet en versneld te kunnen regelen. Het Forum zou graag willen weten in hoeverre de huidige en toekomstige AMvB’s (gaan) gelden voor hogescholen en universiteiten. Het gaat dan om de vraag of zij a-organen zijn in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB), want dat zijn de partijen waarvoor de AMvB Veilige verbindingen geldt. In de volgende Forum-vergadering komt BZK hierop terug. Het streven is dat dit verduidelijkt kan worden in de FAQ die BZK hierover op digitaleoverheid.nl heeft gepubliceerd.

Het gebruik van open standaarden bij wet verplicht stellen helpt om de adoptie te verhogen. Daarnaast blijft het ook belangrijk om in beeld te houden waar de adoptie van open standaarden stokt. Daarover zijn proefschriften geschreven (Florian Henning, 2015; Olia Kanevskaia, 2020), en heeft het Forum eerder diverse onderzoeken uit laten voeren. Zie bijvoorbeeld het eerdere knelpuntenonderzoek van PBLQ.

Ter besluitvorming

h. Concept-versie werkplan Forum Standaardisatie 2024 [bijlage 2H]

Ludwig Oberendorff licht het concept-werkplan toe. Net als vorig jaar gaat het omwille van de continuïteit om een voortzetting van het werkplan Forum Standaardisatie 2023. Om de impact van de gestelde doelstellingen te kunnen vergroten vindt overleg plaats met de opdrachtgevers voor uitbreiding van de formatie van het bureau.

Op verzoek van het Forum scherpt het bureau de formulering van de actiepunten waar nodig aan om deze eerder resultaatgericht dan inspanningsgericht neer te zetten. Deze wijzigingen worden zichtbaar gemaakt in de definitieve versie die ter accordering wordt voorgedragen voor de decembervergadering.
Daarnaast komt het onderwerp AI (Artificial Intelligence) ter sprake, dat nu speelt in onder andere de AI Act, de Data Act en de werkzaamheden van de Normcommissie Artificial Intelligence en Big Data van NEN.
Er wordt op teruggekomen of het Forum bij dit onderwerp een toegevoegde waarde kan hebben (en welke). Of dat leidt tot vervolgstappen wordt vervolgens afgewogen tegen de prioriteiten en de (alsdan) beschikbare capaciteit. Daarnaast wordt bekeken of zo’n eerste afweging kan worden gestandaardiseerd (quickscan?).

In de eindrapportage over het huidige werkplan wordt ook aandacht besteed aan inzet die niet tot de gewenste (adoptie)resultaten hebben geleid / kunnen leiden. Deze knelpunten (bottlenecks) kunnen in een volgende vergadering nader aan de orde worden gesteld, waar mogelijk met inbreng van Forum-leden en hun organisaties. Daarbij worden de eerder genoemde eerdere onderzoeken (zie dit verslag onder 2g) meegenomen.

Het Forum stemt in met het (aanpassen van het) concept-werkplan en het voor definitieve vaststelling agenderen ervan in de decembervergadering.

Ter toelichting

i. Invulling vrije plaatsen Forum Standaardisatie

Zoals eerder gemeld zoekt het Forum Standaardisatie nadrukkelijk naar aansluiting met het maatschappelijke middenveld en partijen waarbij de mens centraal gezet wordt. Wellicht kan hiervoor een construct met een Raad, College of curatorium worden overwogen om het werk van het Forum en de waarden van het Forum te voorzien van een breed maatschappelijk draagvlak. Leden daarvan kunnen personen uit het maatschappelijk veld zijn, zoals wetenschappers, voormalige leden van Colleges van Staat en jonge IT-kenners met een vertegenwoordigende rol. Zij zijn mensen van onbesproken gedrag en veel besproken gezag die periodiek en voor de lange termijn bij elkaar komen. Ze vergroten het vertrouwen in het Forum, beschermen het Forum en attenderen het Forum op maatschappelijke stromingen. Mogelijk kunnen zij daarbij aanhaken op de programma’s en agenda’s van onder andere BZK waar het de digitale samenleving betreft, en in het verlengde daarvan de digitale overheid. Dit moet wel los gezien worden van de werkzaamheden van het huidige Forum Standaardisatie, dat zich met name richt op de bevordering van de interoperabiliteit van de publieke sector.

j. Briefwisseling met Arre Zuurmond

De Regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond onderhoudt met Larissa Zegveld een briefwisseling over welke mogelijkheden zij ziet voor interoperabiliteit en hoe zij dat zou aanpakken. Forum-leden werden tijdens de vergadering opgeroepen zaken die wat hen betreft ook in de derde en voorlopig laatste brief moeten komen mee te geven aan het bureau. De briefwisselingen inclusief de reacties van derden zijn te lezen via Weblogs | Regeringscommissaris Informatiehuishouding (rcihh.nl)

k. Terugblik OBDO 21 september 2023

Het OBDO heeft ingestemd met geclusterd verplichten aan de overheid van de authenticatie-standaarden SAML en NL GOV AP OIDC (inclusief achterliggende standaard OIDC) door plaatsing op de ‘pas toe of leg uit’-lijst.

Bij de komende evaluatie van de huidige werking van het OBDO wordt ook de betrokkenheid van het (bureau) Forum Standaardisatie gewenst.

Ter kennisname

l. Verslagen gremia MIDO

Geen opmerkingen.

3. Open standaarden, lijsten

Ter besluitvorming

a. toetsen van generatiewissel binnen Geo-standaarden (verplichten OGC API's en aanbevelen WMS en WFS) en toetsen of GeoPackage (onderdeel van Geo-standaarden) in de nieuwe versie 1.3.1 geschikt is te blijven verplichten aan de overheid [bijlage 3A]

Het Forum is akkoord met de voorgestelde toetsen.

b. toetsen of de standaard Nederlandse Revit Standaard (NLRS) in de nieuwe versie (3.0.1) geschikt is om te blijven aan te bevelen aan de overheid (betere gegevensuitwisseling) en onderzoeken of de beheerorganisatie Stichting Revit Standards in aanmerking komt voor het predicaat ‘uitstekend beheer’ [bijlage 3B]

Het Forum is akkoord met de voorgestelde toets en het voorgestelde onderzoek.

c. opstarten van aanvullende onderzoeken naar borgen actualiteit van standaarden (versies) op de lijst open standaarden [bijlage 3C]

Het Forum is akkoord met het opstarten van de aanvullende onderzoeken. Hierin wordt ook meegenomen hoe om te gaan met (versie)wijzigingen en backward compatibility en dat breaking changes als resultaat van een versiewijziging moeten (blijven) worden voorgelegd aan het OBDO.

Ter toelichting

d. voortgang lopende procedures

Geen opmerkingen.

e. stand van zaken doorontwikkeling lijsten [bijlage 3E]

Geen opmerkingen.

4. Open standaarden, adoptie

Ter bespreking en besluitvorming

a. Presentatie Monitor Open Standaarden 2023 op hoofdlijnen

Siwert de Groot van ICTU geeft op hoofdlijnen een toelichting op de Monitor open standaarden van dit jaar. Uit de 69 onderzochte aanbestedingen blijkt dat in 50% van de gevallen een relevante open standaard is uitgevraagd. Er is sprake van een lichte stijging ten opzichte van eerdere jaren. Op de lange termijn leidt dit tot een 100%-score in het jaar 2069. Dit duurt echter nog zo lang, dat nog steeds geconstateerd kan worden dat het niet goed gaat.

In de definitieve versie van de Monitor wordt naast de notitie Duiding en maatregelen ook het onderzoek naar de gebruiksgegevens over de ‘pas toe of leg uit’-standaarden toegevoegd.

b. Presentatie Meting Informatieveiligheidsstandaarden medio 2023

Benno Overeinder geeft namens de Stuurgroep open standaarden een korte toelichting. Een aantal zaken is veranderd sinds de laatste meting. Het aantal gemeten domeinnamen is gestegen van 2.604 naar 5.399, vooral omdat nu ook de “www” domeinen worden gemeten (vallen ook onder de verplichting). HTTPS en HSTS zijn per 1 juli 2023 verzwaard tot een wettelijke verplichting. En voor het eerst wordt het gebruik van RPKI – waarvoor sinds 30 maart 2023 een streefbeeldafspraak van het OBDO geldt – ook meegenomen in de meting. Al met al blijkt dat het verhogen van het aantal gemeten domeinnamen via internet.nl en het meten van RPKI leidt tot lagere scores: domeinnamen die eerder bemeten werden, doen het beter.
Overigens is ook in beeld gebracht hoe de meting van de nu wettelijk verplichte standaarden zou uitvallen op de oorspronkelijke set domeinnamen. Grosso modo komt daar hetzelfde uit.

Voor het OBDO ligt er een rol om de adoptiecijfers omhoog te krijgen en de achterblijvers te laten bijtrekken. CIO Rijk werkt aan een licht plan van aanpak voor een werkwijze hiervoor, met als bedoeling om zowel in het OBDO als in de programmaraad GDI hier meer bovenop te kunnen zitten.

Naming and shaming van de organisaties die niet goed scoren blijft een krachtig instrument om de adoptie te versterken. Deze vorm werd op verzoek van het OBDO gebruikt in plaats van de eerdere Naming and faming-volgorde in de rapportage. Er moet evenwel worden opgepast dat medestanders worden ‘geshamed’. En ook de positieve kanten van het verhaal moeten blijven worden belicht, zoals bijvoorbeeld gebeurt in de praktijkverhalen van de Rijks-CIO’s, om mede blijk te geven van een handelingsperspectief.

c. Demonstratie en toelichting PDFchecker

Per 1 juli 2018 geldt het tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. Daarmee moeten overheidswebsites voldoen aan de toegankelijkheidseisen zoals vastgelegd in Digitoegankelijk, de Nederlandse naam voor de Europese Norm EN 301 549. Het documentformat PDF is daarbij altijd een knelpunt geweest. Het is lastig voor overheidsorganisaties om een PDF-documenten toegankelijk te maken door veelal een gebrek aan kennis hierover en een gebrek aan ondersteuning door de software hierover. De PDFchecker kan hierbij helpen. De applicatie test een PDF-bestand aan de toegankelijkheidscriteria van Digitoegankelijk en PDF/UA, de PDF-variant die wel digitaal toegankelijk is. De PDFchecker kan digitoegankelijkheidsgebreken in PDF’s opsporen, maar de PDFchecker kan geen uitsluitsel geven of de PDF 100% aan de standaard voldoet.

De site van PDFchecker kent tot nu toe op jaarbasis zo rond de zevenduizend unieke bezoekers. Engelse en Duitse versies zijn in de maak en gebaseerd op de open source-code van PDFchecker.nl.

d. Agendering IV-meting en Monitor open standaarden, sponsorschap en aanwezigheid [bijlage 4D]

Elke vergadering vraagt de Stuurgroep aan de leden van het Forum om de Monitor en IV-meting in eigen achterban te verspreiden en agenderen. Met het toetreden van meerdere nieuwe leden in het Forum worden de leden erop gewezen dat van hen conform het instellingsbesluit wordt verwacht dat zij sponsor zijn van een of meerdere dossiers van het Forum.

Ter kennisname

e. Kennisplatform API’s (voor betere, snellere gegevensuitwisseling)

f. Openbaar en toegankelijk

g. Semantiek

h. Internet- en beveiligingsstandaarden

i. Overig

Geen opmerkingen.

 

5. Voortgangsnotitie

Ter kennisname

a. Internationaal

Het onderzoek naar de Nederlandse participatie in internationale standaardisatie is gestart. Meegegeven wordt dat het een acuut probleem is dat lidstaten van de EU nauwelijks experts hiervoor in EU-verband afvaardigen. Standaarden spelen ook op geopolitiek niveau een steeds grotere rol, waarbij de vraag kan zijn hoe je de juiste partijen moet mobiliseren. Daarnaast is het soms de vraag of het huidige systeem/governance wel voldoet (als casus wordt de opzet van het huidige CAP-forum genoemd).

In februari 2024 volgt een tussenstand van het onderzoek. In de zomer van 2024 kan een extra thematische Forum-bijeenkomst worden gepland om de definitieve resultaten van het onderzoek van ICTU te bespreken. Larissa Zegveld, Lindy van de Westelaken en Ludwig Oberendorff nemen plaats in de sponsorgroep voor het onderzoek.

b. Forum Standaardisatie en Cloud

c. Verkenning Identity Management organisaties en objectnummers

d. Bazaar PublicSpaces Conferentie: start van een samenwerking PublicSpaces en Forum Standaardisatie

e. Review GDI-architectuur Domein gegevensuitwisseling

f. Communicatie

g. Mogelijke onderwerpen en presentaties voor volgende overleggen

h. Overzicht columns en podcasts Larissa Zegveld in iBestuur

Geen opmerkingen.

6. Rondvraag

Mondeling

European Digitale (EDI)-wallet

De ontwikkelingen rond deze id-wallet gaan snel, ook met betrekking tot open standaarden (mdoc of open ID) die daarbij een rol (kunnen) spelen. Voorstel van de Europese Commissie is om de afspraken over de wallets per 2025 werkend te krijgen met minimaal één id-wallet voor Nederlanders en dat alle Europeanen hun id-wallet in Nederland kunnen gebruiken. Een onderzoek hiernaar loopt reeds in opdracht van BZK en met medewerking van FIN. Verkend wordt of het beheer voor een Nederlandse id-wallet bij Logius komt te liggen.

Zie ook: De Europese id-wallet: hoe, wat en waarom? - Digitale Overheid

Domeinarchitectuur

In aanvulling op de relatie Architectuurraad Digitale Overheid – Forum Standaardisatie kan in een volgende vergadering de samenhang tussen domeinarchitectuur en gegevensuitwisseling besproken worden.

Europese ontwikkelingen

De Network and Information Security directive NIS2, bedoeld om de weerbaarheid en cyberbeveiliging van essentiële diensten in EU-lidstaten te verbeteren, treedt volgend jaar in werking. De vertaling naar wetgeving voor Nederland voor de implementatie van NIS 2 is gestart. NIS2, in relatie tot ontwikkelingen rond het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging (Enisa), kan in een volgende vergadering aan de orde komen.

Zie ook:

7. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 12.00 uur.

Actiepunten

# Actiepunt Wie

Per

datum

Status Werkplan 2023
162 Hoe (ptolu-) open standaarden een bijdrage kunnen leveren aan trajecten als Cloud en Federatief Datastelsel BFS 27 sept 2023 loopt 1.3
161 Verkennen bijdragen vanuit Forum (verbinder of verkenner) aan High-Level Forum on European Standardisation BFS 27 sept 2023 loopt 4.5
160 Verzenden IV-meting en Monitor open standaarden aan Tweede Kamer BZK Doorlopend Loopt 3.2.4
159 Wdo en hoger onderwijs BZK 27 sept 2023 13 dec 2023? 3.17
158 Onderzoek Nederlandse participatie in internationale standaardisatie BFS i.s.m. Larissa Zegveld, Lindy van de Westelaken en Ludwig Oberendorff 27 sept 2023 Voorjaar 2024 volgt tussenstand, evt. themabijeenkomst zomer 4.5
157 Samenhang tussen domeinarchitectuur en gegevensuitwisseling Guido Bayens 27 sept 2023 Volgt 5.1.1
156 NIS2 i.r.t. ontwikkelingen rond Agentschap Enisa BFS 27 sept 2023 Volgt 4.5
155 svz rond mogelijkheden toetsen grote ICT-projecten op toepassen ‘ptolu’-beleid BFS 14 juni 2023 Wordt ingepland 3.5
154 Toelichting afgevaardigde Ned. delegatie op hoe delegatie te werk gaat en wat deze inbrengt BFS/sponsorgroep internationaal 14 juni 2023 Wordt ingepland 4.1
153 Verkenning naar (benodigde) standaard waarmee een organisatie kan verklaren qua ICT in control te zijn BFS/Michiel Steltman 14 juni 2023 Loopt 3.5
152 Stand van zaken doorontwikkeling lijsten (Paul Dam) BFS 14 juni 2023 FS 27 september 2023 7.1
151 Forum website aanpassen op AMvB HTTPS en HSTS met uitleg over regimes BFS 14 juni 2023 Afgerond 3.17
150 In FAQ nadere duiding (inzoomen) verplichting voor linked data (web API’s), endpoints, websites die ogen als apps, en apps (laatste vallen er niet onder) BFS via BZK 14 juni 2023 volgt 2.3.2
149 Afstemmen met BZK timing actualisatie Forum-leden in instellingsbesluit BFS via BZK 14 juni 2023 Najaar nvt
148 Organiseren toelichting nieuwe Forum leden BFS 12 april 2023 Wordt ingepland nvt
145 Lijst ‘andersoortige standaarden’ inzichtelijk maken voor Forum BFS 8 februari 2023 volgt 2.2
144 Stand van zaken follow up OBDO-afspraak CIO Rijk plan van aanpak adoptie IV-standaarden CIO Rijk 8 februari 2023 Doorlopend 3.2.1
143 Nader bespreken ontwikkelingen EU Internet Standards Deployment Monitoring Website Sponsorgroep Internationaal met Forum 7 dec 2022 Volgt 4.4
142 Bespreken met oud-collega RDW – watermanagement en internationaal – n.a.v. enquête inventarisatie internationale thema’s Forum-leden en achterban Peter den Held 7 dec 2022 Volgt 6.4
141 Met Forum reflecteren op hoe open standaarden toe te passen buiten aanbestedingen om (bijvoorbeeld met best practices) Stuurgroep 7 dec 2022 Volgt 3
140 Schriftelijke oproep aan Forum voor schriftelijke review voor verwijderen open standaarden van lijsten Bureau 7 dec 2022 Doorlopend 2.2
136 Verbinding Strategie Digitale Economie met onderzoek CIO Rijk naar overheidsnetwerken Thomas Faber, Peter den Held 7 dec 2022 Volgt 1.3
124 Afstemmen met Theo Peters over vertegenwoordiging waterschappen in Architectuurraad Gerard Smits

28 sept

2022

Loopt 1.1
122 Afpelsessie voor Cloud Larissa Zegveld, Michiel Steltman, Ludwig Oberendorff e.a.

28 sept

2022

Afgerond Nieuw
121

Bereikbaarheid 112 i.r.t.

afschakeling 2G en 3G bespreken met ETSI en hierover in volgende Forum- vergadering terugkoppelen.

EZK (Alisa

Heaver)

8 juni

2022

Volgt Nieuw
109 Verkennen mogelijkheden communicatie-impuls adoptie open standaarden BFS i.s.m. BZK/DS

20 april

2022

Afgerond (doorlopen ikv. AMvB) 3.17.1
102 Inbreng aanleveren voor fiche BZK/DS EU Strategy on Standardisation Forum

9 maart

2022

Afgerond. 4.5
101 Ontwikkelingen rond Digital Wallet voor bespreking in een volgende samenkomst sponsorgroep Internationaal. Stuurgroep Internationaal

8

december 2021

Afgerond 4.5
97 Identity Management – nadere uitwerking Cor Franke en Gerard Hartsink

8

december 2021

Afgerond 1.3
95

Verkennen hoe samen op te trekken om

informatieveiligheid waterschappen en overheid verder te versterken

Forum en UvW

29

septembe r 2021

Afgerond (8.5)
86 Nieuwe updates over WDO in Forum BZK

21 april

2021

Doorlopend als er nieuws te melden is 3.17
63

Aandacht voor internationale

aspect in volgende versie inkoop en open standaarden en contact met NEVI

BFS, Gerard

Hartsink

9

december 2020

Afgerond. 4
84

Wens: Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale

Informatiehuishouding in een

volgende Forum-vergadering

 

21 april

2021

t.z.t. 3.15.2

Afgeronde actiepunten

134 Bespreken onderwerpen datastrategie, interbestuurlijk datastelsel, data bij de bron, connectiviteit en interoperabiliteit Larissa Zegveld, Gerard Smits, Theo Peters, Friso Penninga, Peter den Held en Ludwig Oberendorff en eventueel externe betrokkenen 7 dec 2022 Afgerond
133 Overheidsarchitectuur voor federatief datastelsel bespreken met EZK Forum 7 dec 2022 Afgerond
139 Gesprek over mogelijke regierol NCSC voor STIX en TAXII Larissa Zegveld en Ludwig Oberendorff 7 dec 2022 Afgerond
147 Nasturen presentaties Alisa Heaver en Guido Bayens BFS 12 april 2023 Afgerond
146 Peter den Held verkent of hij of een collega van hem kunnen aansluiten bij de sponsorgroep Identity Management Peter den Held 8 februari 2023 Afgerond
138 Afstemmen met IHW over hun inbreng in evaluatie Aquo-standaard Bureau 7 dec 2022 Afgerond
137 Notitie voor inzicht in hoe activiteiten Forum bijdragen aan beleidsdoelen Strategie Digitale Economie Bureau 7 dec 2022 Afgerond (niet meer nodig)
135 Notitie voor inzicht in hoe activiteiten Forum bijdragen aan beleidsdoelen werkagenda waardengedreven digitaliseren Bureau 7 dec 2022 Afgerond (Forum 8 feb 2023)
132 Aanpassen overzicht agenderingen Monitor en IV- meting aan de hand van opmerkingen 28 sept 2022 Bureau

28 sept

2022

Afgerond
131

Aanpassen Monitor open

standaarden 2022 aan de hand van opmerkingen 28 sept 2002 en def versie agenderen voor Forum- vergadering 7 dec 2022

ICTU, bureau

28 sept

2022

Afgerond
129 Verspreiden video SKOS in eigen achterban Forum

28 sept

2022

Loopt
128

Voorstel aan OBDO

verwijdering OWMS van ‘ptolu’-lijst

Bureau

28 sept

2022

Afgerond
127 Bespreken agendering IV- meting plus adviezen voor OBDO 1 dec 2022 met bureau OBDO (n.a.v. annuleren agendapunt OBDO 22 sept 2022) Bureau

28 sept

2022

Afgerond
126

Werkplan 2023: aanpassen

adhv gemaakte opmerkingen 28 sept 2022, incl. duidelijkheid over vervallen en nieuwe actiepunten, en def versie agenderen voor Forum-vergadering 7 dec

2022

Bureau

28 sept

2022

Afgerond
125

Int. standaarden en e-wallet

op de agenda van studiereis

Gerard Hartsink,

Hetty Lucassen, Peter den Held en bureau

28 sept

2022

Afgerond
123 Verslagen Architectuurraad aan Forum Standaardisatie sturen Bureau

28 sept

2022

Doorlopend
120 Doorontwikkeling lijsten open standaarden: voor punten met prioriteit ‘hoog’ en ‘midden’ voorzet in vergadering 28 september 2022 ter eerste afstemming. BFS

8 juni

2022

Afgerond
119 Verslagen Architectuurraad (zogenaamde Verslagen-in- één-minuut) worden meegestuurd met Forum- stukken BFS

8 juni

2022

Doorlopend
118 Communicatie publieke waarden en open standaarden: bijgewerkte versie geagendeerd voor Forum 28 september of 7 december BFS

8 juni

2022

Geagendeerd voor 7 december 2022
117 IV-meting voorjaar 2022 wordt na oplevering per mail toegestuurd aan leden Forum en geagendeerd voor vergadering OBDO van 22 september BFS/Forum

8 juni

2022

Geagendeerd

voor 28 september 2022, wordt doorgeschove n naar 1 dec

116

Herinneringsmail aan Forum

over enquête betrokkenheid bij internationale standaardisatieontwikkelingen en welke thema’s de sponsorgroep internationaal met prioriteit in 2023 mag gaan volgen.

BFS

8 juni

2022

Afgerond
115b Plaatsen verwijzing naar werkplan bij nieuwe actiepunten. BFS

8 juni

2022

Doorlopend
115 Uitvraag bij Forum over toetsingskader ingebruikname technologie infectie-bestrijding (project TINTIN, VWS). BFS

8 juni

2022

Afgerond
114 Enquête onder leden Forum over thema’s voor inventarisatie bovensectorale standaardisatieontwikkelingen + hun internationale betrokkenheid bij standaardisatieontwikkelingen Sponsorgroep internationaal en BFS

20 april

2022

Afgerond
112 Voorstel voor thematische clustering open standaarden op site BFS i.s.m. Benno Overeinder

20 april

2022

Afgerond
111 Schriftelijke uitvraag bij leden Forum voor bijwerking overzicht agendering IV- meting en Monitor OS en eigen gremia + sponsorschap BFS

20 april

2022

Doorlopend
110

Gespreksnotitie over

communicatie publieke waarden open standaarden op agenda komende vergadering

BFS

20 april

2022

Afgerond
107 Mogelijkheden verkennen aanpassen mandaat Forum Standaardisatie als uitwerking brieven over digitalisering van BZK en EZK daar aanleiding toe geeft. Forum i.s.m. BZK en EZK

20 april

2022

Afgerond
106 Aanpassen verslag op Fiche over de EU Standardisation Strategy (opgesteld door EZK) BFS

20 april

2022

Afgerond
105 Nadere afstemming over DCAT AP DONL Friso Penninga en Hetty Lucassen

9 maart

2022

Af gerond.
104 Voorstel uitbreiding Stuurgroep

BFS/Stuurgroe

p

9 maart

2022

Afgerond.
103 Voorleggen werkplan 2022 aan OBDO BFS

9 maart

2022

Af gerond.
100 Uitvraag aan Forum over standaarden en federatief basismodel BFS

8

december 2021

Af gerond.
96 Gesprek aangaan over vertrouwelijkheid en governance totstandkoming internetstandaarden en digitale autonomie. Benno Overeinder en klein comité Forum

29

septembe r 2021

Afgerond.
91 Verkend wordt op welke wijze de meerwaarde van open standaarden en het werk van het Forum kan worden overgebracht aan DiZa , oa. via de StasBZK BFS

9 juni

2021

Afgerond.
82 In beeld brengen internationale relaties leden Forum. Forum + BFS

10 maart

2021

Afgerond
80 Verbinding leggen naar bestuurders die op papier verantwoordelijkheid dragen voor de aangestipte onderwerpen in het rapport Inventarisatie standaardisatie, maar in de praktijk hierover beperkte kennis (kunnen) hebben. BZK/DS

10 maart

2021

Besproken in Forum vergadering juni 2021. Is gedaan, bijv. semantiek + 1- extensie
73 Bewaken dat ‘de standaardisatietaak’ weer bij evt. nieuwe governance instellingsbesluiten goed wordt meegenomen, zoals in het huidige OBDO-besluit. BZK/DS

10 maart

2021

Afgerond. Voorzitter Forum is lid van architectuurboard MIDO.
67

“Cloud + rol overheid + Gaia X

revisited” agenderen voor Forum I of II 2021, incl. betrokkenheid EZK

Michiel

Steltman, Thomas Faber, Theo Peters, BFS

9

december 2020

Afgerond. Meegenomen in de vorm van cloud verkenning.
66 Cloud-initiatief VNG R: waar speelt standaardisatie een rol Theo Peters met Larissa Zegveld en Gerard Smits

9

december 2020

Afgerond. Onderdeel afpelsessie Cloud, en follow up daarvan in de vorm van cloud verkenning
62

Meehelpen aan intensiveren

gebruik DigiNetwerk voor overheden i.p.v. internet

BFS

9

december 2020

Komt, na eerste bespreking in Forum, tzt. terug in een komende Forum vergadering.

Documentatie-type