Status

Lijst status
Aanbevolen
Functioneel toepassingsgebied

Onderliggend protocol binnen een netwerk

Nut en werking

Typering

Netwerkprotocol op transportniveau

Nut

UDP standaardiseert een transportprotocol om data over het Internet te sturen met minimale overhead.  UDP kent net als TCP het concept van poorten waarmee applicaties kunnen worden benaderd, maar garandeert niet de aflevering van data. Als gegarandeerde aflevering van belang kan beter gebruik gemaakt worden van de standaard TCP.

UDP wordt meestal gebruikt in applicaties waarbij snelle of real-time aflevering van data over het Internet nodig is, zoals multimedia toepassingen.  Ook wordt UDP gebruikt in applicaties waar de bandbreedte beperkt is en de aflevering van data geen kritieke factor is, bijvoorbeeld in IoT toepassingen zoals periodieke temperatuurmetingen.

Werking

De UDP standaard definieert een datagram modus voor een packed-switched computer netwerk gebaseerd op het IP protocol. UDP definieert net als TCP poorten waarmee applicaties kunnen worden benaderd, maar heeft geen bevestigingsmechanisme voor dataontvangst zoals TCP dat wel heeft.  Daardoor kan UDP volstaan met éénrichtingsverkeer van zender naar ontvanger.  De zender hoeft niet te wachten op de ontvangstbevestiging van data, en hoeft data zonder ontvangstbevestiging niet te herverzenden.  De dataoverdracht gaat hierdoor sneller, maar de aflevering van data is niet gegarandeerd.

UDP wordt veel gebruikt bij toepassingen waar het snel overdragen van de gegevens en een korte reactietijd essentieel is of waar de bandbreedte beperkt is, en het minder erg is dat er gegevens verloren kunnen gaan.

Trefwoorden

Detailinformatie

Volledige naam
User Datagram Protocol (UDP) / Internet Protocol (IP)
Versie
RFC 768
Beheerorganisatie
IETF

Toetsingsinformatie

Datum van besluit
2009-08-20

Overig

Toelichting

De aflevering van berichten is bij UDP niet gegarandeerd, het gaat namelijk om snelheid en zo min mogelijk overhead. Als gegarandeerde aflevering van data van belang is dan moet er gebruik gemaakt worden van TCP.