Status

Lijst status
Aanbevolen
Functioneel toepassingsgebied

Netwerkprotocol voor multimediacommunciatie via het internet, met name voor VOIP.

Nut en werking

Typering

Communicatie via IP

Nut

De SIP standaard wordt gebruikt voor telefoongesprekken over het internet, multimedia distributie en multimedia uitzendingen. In de praktijk wordt het protocol veel gebruik voor VOIP (Voice over IP) applicaties, oftewel bellen over het internet.

Werking

De SIP standaard wordt op de applicatielaag gebruikt voor het opzetten, aanpassen en afsluiten van mediasessies met één of meerdere deelnemers.  Het protocol, bevat veel elementen van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) en de Simple Mail Transfer Protocol (SMTP). Het is een protocol om multimediacommunicatie (audio-, video- en andere datacommunicatie) mogelijk te maken en wordt onder meer gebruikt voor Voice over IP (VoIP). Het protocol is qua ambities vergelijkbaar met H.323 waarbij SIP meer uit de Internet/IETF-hoek komt terwijl H.323 meer uit de telefonie/ITU-T-hoek komt. SIP kent overeenkomsten met andere internetprotocollen zoals HTTP en SMTP.

Trefwoorden

Detailinformatie

Volledige naam
Session Initiation Protocol
Versie
RFC3261
Beheerorganisatie
IETF

Toetsingsinformatie

Toelichting bij opname

SIP werd op 11 augustus 2010 opnieuw aangemeld. De aanmelder wist niet dat de standaard al op de lijst met gangbare open standaarden was opgenomen. In overleg met de aanmelder is bepaald om de aanmelding niet door te zetten. November 2016 is de toelichtende tekst bij de standaard aangepast.

Uitstekend beheer
Nee
Datum van besluit
2009-08-20

Overig

Toelichting

SIP werkt in combinatie met een aantal andere protocollen om mediasessies te ondersteunen, uit te voeren en te identificeren. Media identificatie loopt bijvoorbeeld via de Session Description Protocol (SDP). Om spraak en video te sessie te streamen maakt het gebruik van het Real-time Transport Protocol (RTP). Voor veilige overdracht van SIP-berichten, kan het protocol worden versleuteld met Transport Layer Security (TLS). H.323 is een langer bestaande standaard, voorganger van SIP, gelijkend protocol vanuit de telefonie/ITU-T-hoek. En WebRTC is een nieuw opkomende standaard uit de HTML5 hoek, ter ondersteuning van browser-to-browser voice calling, video chat, en P2P file sharing (RTP verkeer).

Aandachtspunten

SIP wordt als opvolger van H.323 breed ondersteund door leveranciers, niet in de laatste plaats door de minder complexe implementatie (in vergelijking met H.323). SIP is een standaard die in de implementatie van producten van leveranciers nog veel vrijheid laat. Dit heeft geleid tot een grote variëteit in implementaties van de SIP-standaard. In de praktijk blijkt dat SIP-compliant producten van verschillende leveranciers niet altijd out-of-the-box met elkaar samenwerken.