Status

Lijst status
Aanbevolen
Europese status
Ja

Nut en werking

Typering

Netwerkprotocol

Nut

LDAP is eenprotocol voor de toegang tot online directory services. Het beschrijft hoe gegevens uit directoryservices benaderd moeten worden. De standaard wordt met name ingezet voor het (hierarchisch) ordenen en benaderen van (bedrijfs)adresboeken. Gegevens hoeven zodoende niet op verschillende plekken te worden bijgehouden. 

Werking

De LDAP standaard is een netwerkprotocol dat beschrijft hoe gegevens uit directoryservices benaderd moeten worden over bijvoorbeeld TCP/IP. Een directory is in dit verband informatie die op een hiërarchische manier, gegroepeerd naar een bepaald attribuut, is opgeslagen. Denk aan een telefoonboekje, waarin telefoonnummers en adressen van personen of bedrijven alfabetisch worden opgeslagen. Een directorynaam komt overeen met de eerste letter van de naam (het attribuut) van de persoon of bedrijf. Iedere directory bevat dan alle personen en bedrijven, waarvan de naam begint met een bepaalde letter.

Trefwoorden

Detailinformatie

Volledige naam
Lightweight Directory Access Protocol
Versie
3
Beheerorganisatie
IETF

Toetsingsinformatie

Datum van besluit
2009-05-20

Overig

Toelichting

SAML is een standaard voor veilig eenmalig inloggen. Het is een authenticatie protocol dat wordt gebruikt tussen servers. Je hebt daarnaast nog steeds iets nodig dat de login voor je verricht kan bijvoorbeeld via de LDAP server die de gebruiker verifeert.