Lancering online magazine Meting Informatieveiligheidstandaarden Begin 2017

Content

Halfjaarlijks doet het Forum Standaardisatie een meting van de implementatie van Informatieveiligheidstandaarden bij overheidsorganisaties.

Vandaag presenteert Forum Standaardisatie de Meting Informatieveiligheidstandaarden Begin 2017 als online magazine. Voor de meting worden ruim 550 domeinen van overheidswebsites getest, wie scoort het beste? Zijn het de gemeenten, waterschappen, provincies, uitvoerders of het Rijk? Wat zijn Informatieveiligheidstandaarden precies en waarom worden ze gebruikt? Maar ook: wat zijn de verwachtingen voor komend jaar? U leest het in het magazine! Inhoudelijk verzorgen Larissa Zegveld, directeur van KING en Nico Westpalm van Hoorn, voorzitter van Forum Standaardisatie de aftrap van het magazine. Bekijk het magazine hier.

 

IVMeting01.jpg

 

Sinds 2015 biedt het Platform Internet Standaarden de mogelijkheid om via de website internet.nl domeinen te toetsten op het gebruik van internet- en veiligheidstandaarden die op de ‘pas toe of leg uit’ lijst van Forum Standaardisatie staan. In datzelfde jaar is Forum Standaardisatie gestart met een halfjaarlijkse meting van overheidsdomeinen op het voldoen aan deze standaarden. Die metingen hebben ertoe geleid dat het Nationaal Beraad in februari 2016 de ambitie uitsprak deze standaarden versneld te willen adopteren. Dit betekent concreet dat voor deze standaarden niet het tempo van ‘pas-toe-of-leg-uit’ wordt gevolgd (i.e. wachten op een volgend investeringmoment en dan de strandaarden implementeren) maar dat actief wordt ingezet op implementatie van de standaarden op de korte termijn.

Uit de meting informatieveiligheidstandaarden begin 2017 blijkt dat de adoptie van de IV standaarden gestaag blijft groeien, maar dat veel overheidspartijen nog wel een tandje bij moeten zetten om voor het einde van 2017 de IV standaarden geïmplementeerd te hebben. Als we de getoetste overheidsdomeinen verdelen over de verschillende overheidssectoren, blijkt dat alleen gemeenten de eerder uitgesproken ambitie zullen halen, mits de adoptie bij gemeentedomeinen het komende jaar met hetzelfde tempo blijft groeien als in het afgelopen half jaar.

Voor meer informatie over de meting informatieveiligheidstandaarden kijk hier en bij vragen of opmerkingen, neem contact (link stuurt een e-mail)met ons op.

 

IVMeting02.jpg