Kennisevent Beheersbaarheid Internetdomeinen Rijk

Content

Al eerder onderstreepte Arjen Lubach en Victor Zuydweg het probleem; de hoeveelheid websites van de overheid, waardoor burgers door de bomen het bos niet meer zien. De overheid worstelt al jaren met een wildgroei aan internetdomeinen en inmiddels zijn er naar schatting vele duizenden tot tienduizenden overheidswebsites. Hoe zorgen we dat deze wildgroei stopt en we meer grip krijgen op ons internetdomeinportfolio? 

Alleen gezamenlijk kunnen we het beheer van internetdomeinen aanpakken en daarmee de veiligheid, herkenbaarheid en betrouwbaarheid van de digitale overheid vergroten. Daarom wordt ter lancering van het nieuwe BID-R overleg (Beheersbaarheid Internetdomeinen Rijk) een kennisevent georganiseerd. Dit event is een gemeenschappelijk initiatief van AZ/DPC, BZK, CIO-Rijk, Logius en Forum Standaardisatie. Meld je hier aan voor dit event:

Er zijn beperkt aantal plekken beschikbaar, wees er dus snel bij.

Datum Donderdag 4 april 2024
Tijd 14:00- 17:00 uur, inloop vanaf 13:30 uur. Aansluitend een netwerkborrel
Locatie Anna van Buerenplein 29, 2595 DA Den Haag (New Babylon). Lees meer over de bereikbaarheid.

Sprekers

Tijdens deze informatieve dag belichten Larissa Zegveld (Voorzitter Forum Standaardisatie) en Kees Verhoeven (voormalig Tweede Kamerlid) de urgentie van het op orde hebben van internetdomeinportfolio. Met Oscar Koeroo (CISO VWS), Michiel Henneke (SIDN) en Ilse van Overveld (directeur Communicatie BZK) gaan we in gesprek over uitdagingen in de praktijk. Als laatste zullen we onder andere met Désirée Geerts (MT-lid DGOO) stilstaan bij de ontwikkelingen en oplossingen. Chris van ’t Hof is daarbij dagvoorzitter en leidt ons door het programma.

Achtergrond

Het BID-R overleg is in het leven geroepen om beheer van internetdomeinen gezamenlijk aan te pakken en meer grip te krijgen op de online overheid. Alleen door interdisciplinair samen te werken en actief kennis, knelpunten en 'best practices' uit te wisselen krijgt het internetdomeinbeleid een impuls en kan effectief worden toegepast binnen de organisaties. Het niet op orde hebben van internetdomeinportfolio leidt tot kwetsbaarheden. Daarom is het van groot belang om centrale afspraken omtrent levenscyclusbeheer van internetdomeinen te realiseren. Ook gezien de recente ontwikkelingen, denk aan het RIO, is het noodzakelijk dat er een plek komt waar deze initiatieven kunnen landen en op inhoud wordt samengewerkt. Door middel van het kennisevent hopen we met elkaar oplossingen voor bovenstaande problematiek te bespreken en de urgentie van het onderwerp verder aan het licht te brengen.

Doelgroep

Dit event is primair gericht op medewerkers van de rijksoverheid.

Bekijk ook