IPv6 bij Nederlandse overheden

Content

Vanaf 31 december 2021 moeten alle Nederlandse overheden bereikbaar zijn via het Internet Protocol versie 6 (IPv6). Veel overheidsorganisaties hebben dit al geregeld. Voor veel organisaties is dit namelijk een kleine actie.

Overheidsbrede afspraak: alle overheden eind 2021 op IPv6

Er is een overheidsbrede afspraak dat alle overheidsorganisaties vanaf 31 december 2021 bereikbaar moeten zijn zowel via IPv4 als via IPv6. Dat geldt voor websites en e-maildomeinen. Dit heeft de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in april 2020 geantwoord op Kamervragen over IPv6. Nota bene: IPv6 is sinds 2010 een verplichte standaard volgens de ‘pas toe of leg uit'-lijst van het Forum Standaardisatie.

IPv6 is nodig voor groei van het internet

Om een verbinding te maken met het internet is een IP-adres nodig. In het huidige systeem Internet Protocol versie 4 (IPv4) is de voorraad IP-adressen op. Dat komt omdat we steeds meer adressen nodig hebben. Bijvoorbeeld voor slimme apparaten met internet toegang. Om het tekort op te lossen, is Internet Protocol versie 6 (IPv6) ontwikkeld. Daardoor komt er een groot aantal IP-adressen bij. In de Factsheet IPv6 leest u achtergrondinformatie over IPv6. Omdat het nog geruime tijd duurt voordat IPv6 overal is geïmplementeerd, zal voorlopig gewerkt worden volgens het zogenaamde 'dual stack' principe. Dit betekent dat websites en e-maildomeinen zowel via IPv4 als IPv6 bereikbaar moeten worden gemaakt.

Met IPv6 blijft uw organisatie online bereikbaar

Uw organisatie is met IPv6 bereikbaar voor uw gebruikers, nu en in de toekomst. En u houdt toegang tot websites die werken met IPv6. Overheidsorganisaties die IPv6 niet installeren zijn in de toekomst mogelijk niet bereikbaar voor gebruikers die via IPv6 contact zoeken. Steeds meer consumenten krijgen namelijk van hun Internet Service Provider (ISP), zoals KPN, Ziggo, Freedom Internet, van huis uit een IPv6 adres. Concreet betekent dit:

  • een bezoeker komt niet op de website;
  • een e-mailbericht komt niet aan.

IPv6TeamOverheidNL hielp overheden

Mede dankzij de inzet van het team maken steeds meer overheden gebruik van IPv6. Voor de herhaaldelijk gemeten set met 559 kerndomeinnamen van de overheid is het beeld nu dat ruim 89% van de websites en 61% van de e-mailservers bereikbaar zijn via IPv6. In maart 2019 was dat nog respectievelijk 48% en 17%. De Nederlandse overheid neemt inmiddels in vergelijking met andere landen in Europa een vooraanstaande positie in qua IPv6-adoptie. IPv6TeamOverheidNL stopt per 31 maart 2022.

Contact

Wilt u een gesprek, meer informatie of hulp? Neem contact op met Forum Standaardisatie.

IP-adressen aanvragen

Wilt u IP-adressen aanvragen voor uw organisatie? Logius geeft IPv6-adressen uit aan overheidsorganisaties. Vraag IP-adressen aan bij Logius.

Training

Forum Standaardisatie biedt samen met RIPE NCC een IPv6 cursus aan.

Handleidingen

Gerelateerde artikelen

Podcasts