2. Oplegnotitie Staatssecretaris Tweede Kamer MIDO OBDO en Forum Standaardisatie

Content

Vergadering: Forum Standaardisatie 13 december 2023

Agendapunt: 2

Documentnummer: FS-20231213.2

Download hier de PDF versie van dit vergaderstuk. Wij kunnen de digitale toegankelijkheid van het PDF bestand niet garanderen.

Rechten: CC0 publieke domein verklaring

 

Ter besluitvorming en bespreking

a. Definitieve versie werkplan Forum Standaardisatie 2024

[bijlage 2A]

In voorliggende versie van het werkplan Forum Standaardisatie 2024 zijn de opmerkingen en suggesties verwerkt zoals meegegeven tijdens de vergadering van 27 september jl. Meerdere actiepunten zijn onder andere meer resultaatgericht geschreven. Dit is in lijn met de eerdere opzet van het werkplan (OGSM-wijze) tot aan twee jaar geleden, toen op verzoek van de opdrachtgevers voor de huidige opzet werd gekozen. Overwogen kan worden voor een volgend werkplan (opnieuw) te kiezen voor een meer resultaatgerichte formulering van de werkzaamheden. Tevens is in de voorliggende versie bij desbetreffende actiepunten aangegeven welke organisatie(s) mede betrokken is/zijn bij de realisatie van het beoogde resultaat.

Na vaststelling wordt het werkplan voorgelegd aan het OBDO ter accordering conform instellingsbesluit.

Het Forum wordt gevraagd het voorliggende werkplan vast te stellen en voor te dragen voor accordering door het OBDO.

b. Semesterrapportage werkplan Forum Standaardisatie 2023

[bijlage 2B]

De rapportage geeft een overzicht van de voortgang op de uitvoering van de actiepunten van het werkplan Forum Standaardisatie 2023. Het betreft de periode januari tot en met juni (waar relevant tot september). Voor de overzichtelijkheid is de rapportage voor meerdere actiepunten geclusterd.

Het Forum Standaardisatie wordt gevraagd aan te geven wat hen in de voorliggende realisatie rapportage opvalt, of er ergens bijgestuurd moet worden, en of de resultaten wat hen betreft passen bij de eerder gestelde prioriteiten en ambities.

Ter toelichting

c. Invulling vrije plaatsen Forum Standaardisatie

Ter vergadering volgt een nadere toelichting op de stand van zaken rond de invulling van de vrije plaatsen in het Forum Standaardisatie.

d. Briefwisseling met Arre Zuurmond

De Regeringscommissaris Informatiehuishouding onderhoudt een briefwisseling met diverse vooraanstaande personen. In korte brieven legt Arre Zuurmond scherpe vragen en prikkelende stellingen voor die verband houden met de informatiehuishouding van de overheid. Met de briefwisselingen die hierdoor ontstaan wil Arre antwoorden krijgen op vragen die hem bezighouden als regeringscommissaris Informatiehuishouding.

De brieven zijn hier te vinden. Arre heeft in deze reeks ook onze voorzitter Larissa Zegveld aangeschreven.

In navolging van de eerste brief van Larissa aan Arre en de tweede brief van Larissa aan Arre staat nu ook de derde brief van Larissa aan Arre online op de website van de regeringscommissaris (www.rcihh.nl).

e. Kamerbrief (met o.a.) Monitor open standaarden 2022 en IV-meting medio 2023

Het streven van BZK is om de resultaten van de IV-meting en de Monitor open standaarden 2022 op korte termijn aan de Tweede Kamer te sturen. Ter vergadering volgt een toelichting op de stand van zaken.

f. AMvB’s Wdo en hoger onderwijs

Tijdens de Forum-vergadering van 27 september jl. kwam de vraag naar voren in hoeverre de huidige en toekomstige AMvB’s (gaan) geleden voor hogescholen en universiteiten (zijn zij a-organen in de zin van de AWB?). Ter vergadering kan nader ingegaan op de status hiervan.

g. Terugblik OBDO 30 november 2023

[bijlage 2G]

Op de agenda stond voor het agendapunt Standaardisatie een toelichting op de IV-meting van medio 2023. Ter vergadering volgt een terugkoppeling.

Ter kennisname

h. Verslagen gremia MIDO

De verslagen van de Programmaraad GDI (pGDI) en de programmeringstafels Toegang, Interactie, Infrastructuur en Gegevensuitwisseling zijn permanent terug te lezen op de deelsite van de pGDI op Pleio.

Link naar verslagen van de MIDO-overleggen - Programmeringsraad GDI

i. Voortgangsrapportage Strategie Digitale Economie

Minister Adriaansens van EZK zette vorig jaar haar inzet voor de digitale economie uiteen in de Strategie Digitale Economie. Tijdens de Forum-vergadering van december 2022 gaf Thomas Faber daar een toelichting op. EZK publiceerde begin november de eerste voortgangsrapportage over de voortgang van het afgelopen jaar richting de geformuleerde doelen van 2030. Ter kennisname worden de link naar deze rapportage en de link naar de Strategie hierbij gedeeld.

Link naar de voortgangsrapportage

Link naar de Strategie Digitale Economie

j. Digitaal Stembusakkoord 2023

Het digitaal stembusakkoord is een initiatief van Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation, PublicSpaces, SETUP en Waag Futurelab.

Zaterdag 4 november werd het Digitaal stembusakkoord 2023 getekend op het IMPAKT Festival door acht politieke partijen: D66, GroenLinks/PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie, Bij1 en de Piratenpartij/De Groenen. NSC gaf aan zich inhoudelijk te kunnen vinden in de gedachte achter het akkoord.

Het akkoord bevat onder meer de volgende passage:

Open broncode, open data, open standaarden en publieke waarden
De overheid en de publieke organisaties die zij financiert worden verplicht om gebruik te maken van open broncode-software en open standaarden en om overheidsinformatie als open data te publiceren met uniforme metadatering. Waar dit gebruik onmogelijk blijkt, dien zij overtuigende argumenten voor te leggen, conform het principe ‘Pas toe of leg uit’.

Documentatie-type