Status

Lijst status
Aanbevolen
Functioneel toepassingsgebied

Authenticatie van applicaties, gebruikers, systemen middels certificaten op het internet, zoals www, elektronische mail (beveiligd), gebruikers authenticatie en IPsec, SSL en TLS.

Nut en werking

Typering

Authenticatie (PKI Certificaten)

Nut

De standaard is belangrijk voor de authenticatie van applicaties, gebruikers, systemen via certificaten op het internet. Hierbij kan het gaan om www, elektronische mail (beveiligd), gebruikers authenticatie en IPsec, SSL en TLS. Elke gebruiker kan op deze manier via bijvoorbeeld zijn browser verifiëren of het certificaat dat gebruikt wordt voor de beveiligde koppeling nog valide is of dat deze ingetrokken is en of een verbinding dus wel of niet veilig is.

Werking

De X.509-standaard (Internet X.509 Public Key Infrastructure Certificate and Certificate Revocation List (CRL) Profile) beschrijft een systeem van certificaten met een beperkte levensduur en de wijze waarop de intrekking van deze certificaten in een zogenaamde Blacklist (de CRL) geregeld wordt. De standaard wordt zowel binnen Nederland als wereldwijd zeer veel gebruikt. De standaard is belangrijk onderdeel in de communicatie tussen de overheid met burgers en bedrijven, en is een integraal component voor PKIoverheid. Het is overigens niet mogelijk de X.509 standaard te gebruiken zonder gebruik te maken van een aanvullende set bindende afspraken die zijn vast gelegd in een zogenaamd Certificate Profile. Zo'n profiel is bijvoorbeeld voor PKI overheid gebeurd.

Detailinformatie

Volledige naam
Internet X.509 Public Key Infrastructure Certificate and Certificate Revocation List (CRL) Profile)
Versie
RFC5280 en update RFC6818
Beheerorganisatie
IETF

Toepassing

Hulpmiddelen

De PKIX working group van het IETF.

Toetsingsinformatie

Toelichting bij opname

RFC 6818 zijn overigens recentelijk aangepast. De set van acceptabele encodeermethoden geeft meer inzicht in de regels voor het converteren van internationale domeinen naar ASCII. Het geeft met name een update van beveiligingsoverwegingen.

Datum van besluit
2013-10-29