Status

Lijst status
Aanbevolen
Functioneel toepassingsgebied

TCP / IP is een protocol waarmee PC te communiceren over het netwerk.Netwerk, onderliggend protocol

Nut en werking

Typering

Netwerkcommunicatie

Nut

TCP/IP is een verzamelnaam voor de reeks netwerkprotocollen die voor een grote meerderheid van de netwerkcommunicatie tussen computers instaan. Het internet is het grootste en meeste bekende TCP/IP-netwerk. De naam TCP/IP is een samentrekking van de twee bekendste protocollen die deel uit maken van de TCP/IP-protocolstack (stapel): het internetprotocol (IP) en het Transmission Control Protocol.

Werking

Het internet is een zogenaamd pakketgeschakeld netwerk, zonder garantie op enige service. Een pakketje gegevens kan zonder meer verloren gaan, sterker, bij overbelasting van een bepaalde lijn wordt zelfs aangeraden pakketjes weg te gooien. Over dit onbetrouwbare netwerk wordt met behulp van het TCP-protocol een ogenschijnlijk betrouwbare dienst gelegd, waarbij TCP in de gaten houdt of pakketjes (in de juiste volgorde) aankomen, en indien niet, geen bevestiging (acknowledge) stuurt. Indien bij de zender een welbepaalde wachttijd (timeout) verstrijkt, zonder dat er een bevestiging binnen is, dan stuurt deze het pakketje opnieuw.

Vanwege deze kenmerken is TCP/IP erg geschikt voor netwerkdiensten waar geen garantie over de zekerheid en timing vereist is wanneer bepaalde data aan dient te komen. Bijvoorbeeld, bij het downloaden van een fotootje van internet, maakt het niet uit dat er door pakketverlies enige data verloren gaat, zolang dit door TCP maar gecorrigeerd wordt.

Trefwoorden

Detailinformatie

Volledige naam
Transmission Control Protocol / Internetprotocol
Versie
December 1975 / September 1981
Beheerorganisatie
IETF

Toetsingsinformatie

Uitstekend beheer
Nee
Datum van besluit
2009-05-20

Overig

Toelichting

Een DHCP-server wijst een IP-adres aan client-pc's en vertelt hen waar bepaalde dingen zijn op het netwerk. TCP / IP is het protocol waarmee de PC vervolgens kan communiceren over het netwerk.