Status

Lijst status
Aanbevolen
Functioneel toepassingsgebied

Voor het managen van de aangesloten apparatuur op een netwerk

Nut en werking

Typering

management van netwerkapparatuur

Nut

SNMP zorgt voor een gemakkelijke overdracht van managementinformatie tussen netwerkmachines. Hierdoor is het inzichtelijk welke apparatuur  op een netwerk is aangesloten en mogelijk om een netwerk op een eenduidige manier vanuit één centrale locatie te managen. Zodat het niet noodzakelijk is om naar ieder apparaat in het netwerk toe te gaan voor het beheer van dat specifieke apparaat.

Werking

SNMP werkt aan de hand van verschillende protocols en maakt deel uit van het Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) protocol suite. Met het SNMP-protocol kan op een eenvoudige manier bijvoorbeeld de status van een disk opgevraagd worden, of de hoeveelheid verkeer over een netwerk. Bij fouten kan een centraal management systeem ingelicht worden aan de hand van speciale berichten.

Trefwoorden

Detailinformatie

Volledige naam
Simple Network Management Protocol
Versie
v3, 01-12-02 (STD0062)
Beheerorganisatie
IETF

Toetsingsinformatie

Adoptieadviezen

Waarschuwing van NCSC over mogelijke kwetsbaarheden door onveilige SNMP-configuratie d.d. 1 nov 2012. Zie: https://www.ncsc.nl/actueel/nieuwsberichten/netwerken-kwetsbaar-door-onveilige-snmp-configuratie.html

Datum van besluit
2009-05-20

Overig

Toelichting

TCP/IP is een verzamelnaam voor de reeks netwerkprotocollen die zorgt een grote meerderheid van de netwerkcommunicatie tussen computers.