Over de standaard

Beschrijving

Data structuren

Lijst status
Aanbevolen

Uitleg

Nut

Abstract syntax notation one (ASN.1) wordt veel gebruikt voor het beschrijven van X.509 certificaten en toepassing daarvan. Voorbeeld van een toepassing is RSA public key voor beveiliging van het transactieverkeer in de elektronische handel. Hiernaast deze standaard een syntax om data in telecommunicatie en computer netwerken te representeren, te coderen, over te brengen en te decoderen.

Werking

ASN is een standaard manier voor het beschrijven van data die binnen een netwerk verzonden of ontvangen worden en maakt het mogelijk om grote hoeveelheden gegevens geautomatiseerd te valideren aan de hand van specificaties met behulp van software tools.

 

Trefwoorden
Beveiliging
Internet

Detailinformatie

Beheerorganisatie
ISO
Volledige naam
Abstract syntax notation one
Version
ISO/IEC 8824-1:2015

Implementatie

Toelichting

Er is met name een relatie met de X509 standaard. ASN.1 wordt veel gebruikt voor het beschrijven van X.509 certificaten en de toepassing ervan. X.509 is de standaard voor een public key infrastructure (PKI). Voorbeeld van een toepassing is RSA public key voor beveiliging van het transactieverkeer in de elektronische handel.

Domein
Internet & Beveiliging

Toetsingsinformatie

Toelichting bij opname

Het toepassingsgebied van ASN.1 is in principe breder dan alleen de beschrijving van X.509 certificaten. Maar voor een van de toepassingsgebieden, de berichtenuitwisseling via internet en telecom operators, is ASN.1 inmiddels achterhaald. Hiervoor is tegenwoordig TCP/IP de gangbare standaard, aangevuld met bijvoorbeeld IPsec.

November 2016 is besloten om de versie van deze standaard te wijzigen naar de 2015 versie. Voorheen stond nog de versie uit 2008 (ISO/IEC 8824-1:2008) op de aanbevolen lijst

Datum van besluit
2016-11-15