SNMP

Inhoudsopgave

Content

Status

Lijst status
  • ‘Verplicht (pas toe of leg uit’) betekent dat de standaard verplicht moet worden uitgevraagd en toegepast volgens de Instructie rijksdienst bij aanschaf ICT-diensten of ICT-producten.
  • ‘Aanbevolen’ betekent dat dit een gangbare of opkomende standaard is waarvan het Forum Standaardisatie het gebruik aanbeveelt.
  • ‘In behandeling’ wil zeggen dat de standaard wordt getoetst voor opname op de lijst.
  • ‘Archief’ betekent in het verleden op de lijst gestaan heeft of in behandeling geweest is en nu niet (meer) verplicht of aanbevolen is.
Aanbevolen
Functioneel toepassingsgebied

Beschrijft de toepassing(en) waarvoor het gebruik van de standaard verplicht is of aanbevolen wordt (afhankelijk van de lijststatus).

Voor het managen van de aangesloten apparatuur op een netwerk

Europese status

‘Ja’ betekent dat de standaard is erkend door het Multi Stakeholder Platform on ICT Standardisation van de Europese Commissie.

Nee

Nut en werking

Typering
management van netwerkapparatuur
Nut

SNMP zorgt voor een gemakkelijke overdracht van managementinformatie tussen netwerkmachines. Hierdoor is het inzichtelijk welke apparatuur  op een netwerk is aangesloten en mogelijk om een netwerk op een eenduidige manier vanuit één centrale locatie te managen. Zodat het niet noodzakelijk is om naar ieder apparaat in het netwerk toe te gaan voor het beheer van dat specifieke apparaat.

Werking

SNMP werkt aan de hand van verschillende protocols en maakt deel uit van het Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) protocol suite. Met het SNMP-protocol kan op een eenvoudige manier bijvoorbeeld de status van een disk opgevraagd worden, of de hoeveelheid verkeer over een netwerk. Bij fouten kan een centraal management systeem ingelicht worden aan de hand van speciale berichten.

Domein
Relatie met andere standaarden
Trefwoorden

Detailinformatie

Volledige naam

Simple Network Management Protocol

Versie
v3, 01-12-02 (STD0062)
Specificatiedocument
Beheerorganisatie
IETF

Toetsingsinformatie

Adoptieadviezen

De formele adoptieadviezen die het Forum Standaardisatie meegeeft bij plaatsing op de lijst open standaarden.

Waarschuwing van NCSC over mogelijke kwetsbaarheden door onveilige SNMP-configuratie d.d. 1 nov 2012. Zie: https://www.ncsc.nl/actueel/nieuwsberichten/netwerken-kwetsbaar-door-onveilige-snmp-configuratie.html

Uitstekend beheer
Nee
Datum van besluit

Datum waarop het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) heeft besloten de standaard op de lijst te plaatsen.

20-05-2009

Overig

Toelichting

TCP/IP is een verzamelnaam voor de reeks netwerkprotocollen die zorgt een grote meerderheid van de netwerkcommunicatie tussen computers.