POP3

Inhoudsopgave

Content

Status

Lijst status
Archief
Functioneel toepassingsgebied

E-mail ophalen

Europese status

Nut en werking

Typering
e-mail ophalen
Nut

POP3 is een internetstandaard voor het ophalen van e-mail van een server naar een cliënt over een TCP/IP-verbinding.

Werking

POP3 servers houden inkomende e‑mailberichten vast totdat de mail wordt opgehaald,  op dat moment worden ze naar de computer overgebracht. Wanneer de e‑mail is opgehaald, worden berichten meestal van de server verwijderd.

Domein
Relatie met andere standaarden
Relatie met andere standaarden
Relatie met andere standaarden
Relatie met andere standaarden
Trefwoorden

Detailinformatie

Volledige naam

Post Office Protocol

Versie
3
Specificatiedocument
Beheerorganisatie
IETF

Toetsingsinformatie

Toelichting bij opname

November 2016 is besloten om de standaard van de aanbevolen lijst af te halen. POP3 is weliswaar een veelgebruikte standaard, maar kent een beter alternatief in standaard IMAP. Functioneel verschilt IMAP van POP3 er in dat IMAP de e-mailberichten op de server laat staan. De e-mailberichten blijven met IMAP beschikbaar voor meerdere clients (devices). POP3 haalt het e-mailbericht over naar de client en verwijdert het bericht op de e-mailserver. Daarmee is het e-mail bericht niet meer beschikbaar voor andere devices. Met de hoge penetratiegraad van smartphones en tablets, naast laptops en PC’s, beschikken mensen vaak over meerdere verschillende devices die ook naast elkaar worden gebruikt voor activiteiten als e-mail en surfen. POP3 ondersteunt dit karakteristieke gebruik van meerdere verschillende devices voor dezelfde e-mailbox niet en neemt af in belang.

Uitstekend beheer
Nee
Toelichting
Datum van besluit

20-05-2009

Overig

Toelichting

Via TLS kan de POP3-verbinding worden versleuteld (RFC2595). Bij POP3 worden de berichten opgehaald en naar de computer gedownload, met IMAP e-mailberichten is het ook mogelijk om met berichten te werken zonder dat deze naar de computer zijn gedownload. Hierdoor is het mogelijk om berichten te verwijderen, bekijken en organiseren op de e-mailserver. IMAP wordt meer gebruikt voor de zakelijk e-mailaccounts. SMTP-servers verwerken de verzending van een e‑mailberichten naar internet. De SMTP-server verwerkt uitgaande e‑mail en wordt gebruikt in combinatie met een POP3 of IMAP inkomende e‑mailserver.