HTTP

Inhoudsopgave

  Status

  Lijst status
  Aanbevolen
  Functioneel toepassingsgebied

  Uitwisseling van gegevens via het web

  Europese status

  Nut en werking

  Typering
  webcommunicatie
  Nut

  In HTTP is vastgelegd welke vragen een cliënt aan een server kan stellen en welke antwoorden de server kan teruggeven. Een vraag wordt gesteld in de vorm van een URL. Dit maakt communicatie tussen een webclient zoals een webbrowser en een webserver mogelijk.

  Werking

  Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is hét protocol voor communicatie tussen een webclient (zoals een browser) en een webserver. HTTP ondersteunt gegevensuitwisseling over datacommunicatienetwerken gebruikmakend van TCP. Het is een protocol voor gedistribueerde, samenwerkende, hypermedia informatiesystemen. De standaard kan worden gebruikt voor vele doeleinden naast het uitwisselen van hypertext.

  Domein
  Trefwoorden

  Detailinformatie

  Volledige naam

  Hypertext Transfer Protocol

  Versie
  1.1 en 2.0
  Beheerorganisatie
  IETF

  Toetsingsinformatie

  Toelichting bij opname

  November 2016 is besloten om naast de 1.1 versie ook de 2.0 versie toe te voegen. De HTTP/1.1 versie is nog zeer gangbaar en eenvoudiger, maar versie HTTP/2 biedt voor gevallen waar de snelheid van het laden en gebruiken van (interactieve) webpagina’s van belang is, ten behoeve van de gebruikerservaring, meer en betere functionaliteit. HTTP/2 is backwards compatibel aan versie 1.1. en worden ondersteund door de meeste webbrowsers.

  Uitstekend beheer
  Nee
  Datum van besluit

  15-11-2016

  Overig

  Toelichting

  TLS: de standaard ondersteunt tevens gegevensuitwisseling over TLS (voor HTTPS URI’s), gangbare webbrowsers ondersteunen zelfs HTTP/2 alleen in combinatie met TLS.TCP: de standaard maakt gebruik van TCP als onderliggend transportprotocol.