Forum Standaardisatie - wat doen wij @ ECP jaarcongres 2017

Video Wat doen wij @ ECP Jaarcongres

Sprekers: Nico Westpalm van Hoorn (Voorzitter Forum Standaardisatie), Gerben Klein Baltink (Voorzitter Platform Internetstandaarden, Voorzitter Veilige E-mailcoalitie), Cristian Hesselman (Hoofd SIDN Labs en Lid MT Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), Joris Goos (Programmamanager Digitaal Beheren en Bouwen, gemeente Rotterdam), Herman Timmermans (projectleider govroam en IPv6, VNG Realisatie)

NICO WESTPALM VAN HOORN: Het Forum Standaardisatie zorgt ervoor dat belangrijke standaarden verplicht worden voor alle overheden.

GERBEN KLEIN BALTINK: Internet.nl is ontwikkeld door het Platform Internetstandaarden. Dat is een initiatief van onder andere het ministerie van Economische Zaken, Forum Standaardisatie en een groot aantal spelers in het internetdomein. Aan de ene kant leggen we uit wat de standaarden doen, waarvoor je ze zou moeten gebruiken. En aan de andere kant kun je dus heel eenvoudig testen of dat ook bij jou, op jouw website of voor jouw e-mailverkeer van toepassing is.
En als dat niet zo is, dan zie je ook een oplossingsrichting. Een ander project wat onder het Platform Internetstandaarden valt is het project Veilige E-mail Coalitie. En daarin wordt geprobeerd om heel breed de veilige e-mailstandaarden geïmplementeerd te krijgen binnen het bedrijfsleven en de overheid.

NICO WESTPALM VAN HOORN: En die standaard noemen we 'open' als die voor iedereen beschikbaar is. En dus niet eigendom is van één leverancier.
Het voordeel daarvan is dat iedereen die standaard ook werkelijk kan gebruiken, zonder dat je daarvoor moet betalen of zonder dat je afhankelijk bent van de systemen van bepaalde commerciële partijen.

CRISTIAN HESSELMAN: Internetstandaarden vormen de 'core' van het internet. Is ook belangrijk voor innovatie in het internet. Zodat mensen niet aan een bepaalde technologie vastzitten, maar als je 'interoperabel' bent dan kun je ook een andere leverancier selecteren die, zolang je in hetzelfde protocol praat, nog steeds met bepaalde servers interactie kan hebben. En dus het is ook flexibiliteit voor eindgebruikers om hun apparatuur of software te kiezen, die ze willen.

JORIS GOOS: In Rotterdam ben ik volop bezig met beheer en bouwen van de stad. Daar gebruiken we echt veel open standaarden bij. Zo veel als mogelijk en ook zo vaak als mogelijk. Als je aan het bouwen en beheren bent heb je misschien wel twintig partners. Binnen de gemeente, maar ook daarbuiten. Dat zijn ook bedrijven, dat zijn ook andere overheden. En betekent ook dat je niet afhankelijk bent van specifieke software, maar dat je allerlei verschillende software ook steeds weer kan inzetten.

HERMAN TIMMERMANS: Als je op zoek bent naar: welke standaard geldt hier nu? Kun je bij het Forum terecht. En we werken vanuit de VNG heel nauw samen met het Forum, om te kijken hoe dan die toepassing van die standaarden in de praktijk ook uitpakt.

SLOTTONEN MUZIEK

BEELD: Tekstballonnen met de teksten: hoe werkt dit in een aanbesteding? Wanneer zijn open standaarden relevant? Hoe implementeer ik open standaarden? Moet ik me verantwoorden voor het gebruik van open standaarden?
BEELDTEKST: Forum Standaardisatie. Standaard samenwerken.
Hulp nodig of vragen?
Direct contact opnemen. Telefoon: 070 - 888 777 6. Mail: info@forumstandaardisatie.nl Twitter: @openstandaarden Website: forumstandaardisatie.nl