Seminar: De API-economie en de Overheid

21 jan 2017

Organisaties wisselen steeds meer data uit en leveren digitale diensten aan elkaar. We bouwen op serviceplatformen, verbinden data tot informatie en koppelen dat weer aan andere systemen. Zo ontstaat er stap voor stap een netwerk van digitale diensten – de API-economie. Terwijl deze ontwikkeling loopt, zien we tegelijkertijd veel onduidelijkheid over deze trend. Wat is een API nu echt, wat is de impact op gegevensuitwisseling en wat kan het betekenen voor overheden?

Het belang van deze ontwikkeling en de onderliggende standaarden is voor het Forum Standaardisatie reden om een reeks van seminars te organiseren, gericht op ICT-beleidsmedewerkers en architecten binnen de overheid. In 3 sessies duiden we de begrippen API en API-economie, verdiepen we de belangrijkste ontwerp- en beheersaspecten van API’s en kijken we naar de betekenis ervan in de toekomst van de digitale overheid. Daarbij combineren we praktijkvoorbeelden met direct toepasbare inzichten voor uw organisatie.

De eerste sessie was op 1 december. Op tweede sessie is op 19 januari van 14:00 tot 17:00 uur in het Beatrixgebouw in Utrecht (Jaarbeursplein). De seminars bouwen op elkaar voort, maar kunnen ook los van elkaar worden bezocht. Het programma van de tweede sessie is als volgt:

Introductie: Welkomstwoord door Wil Janssen - InnoValor (dagvoorzitter) 

Best Practice: Alexander van der Woude van het Openbaar Ministerie gaat in op de ontwikkeling en het beheer van APIs

Best Practice: Theo Peters van KING vertelt over APIs en gegevensuitwisseling bij gemeenten

Best Practice: Christop Kempen van Overheid.io zal ons meenemen naar het inzetten van APIs voor het ontsluiten van Open Data en de kwaliteit van data. 

Discussie: Tot slot is er discussie met sprekers, voorbereid met stellingen en vragen vanuit het publiek.

Borrel: Het eind zal afgesloten worden met een borrel.

In de derde sessie (16 februari) kijken we naar de toekomst van API’s in de genetwerkte samenleving en de betekenis voor de overheid.

Details van het programma zijn hier te vinden op en inschrijven kan door een mail te sturen aan info@forumstandaardisatie.nl (link stuurt een e-mail)  o.v.v. uw naam, organisatie en telefoonnummer. U kunt altijd bellen of mailen met uw vragen.