Content
De aanbevelingen van de Tweede Kamercommissie Digitale Zaken over standaardisatie zijn cruciaal voor het versterken van een veilige en betrouwbare digitale overheidsdienstverlening. Daarnaast dragen open standaarden bij aan digitale autonomie, doordat ze leveranciersafhankelijkheid beperken. Open standaarden rondom dataportabiliteit maken het bijvoorbeeld mogelijk om over te stappen een (Europese) leveranciers of een eigen overheidscloud. Dat is een belangrijk onderdeel van de exit-strategie, waarmee de onderhandelingspositie van de overheid wordt versterkt.
Dat schrijft Larissa Zegveld, voorzitter van het Forum Standaardisatie, in een brief aan de Kamercommissie. De brief is een reactie op het rapport Ons digitaal fundament, dat de commissie op 16 december presenteerde. Zegveld onderstreept in haar reactie het belang van standaardisatie als essentieel middel om te komen tot een digitale overheid die veilig, open en toekomstbestendig is.
40 procent voldoet niet
Uit de meting Informatieveiligheid-standaarden blijkt dat meer dan 40 procent van overheidswebsites en e-maildiensten nog altijd niet voldoet aan informatieveiligheidsstandaarden — ook niet aan de sinds 1 juli 2023 wettelijk verplichte standaarden. Hierdoor lopen gegevens van burgers en bedrijven onnodig risico. Volgens het Forum is het daarom noodzakelijk dat er niet alleen wordt gehandhaafd op het gebruik van verplichte standaarden, maar dat ook voorafgaand aan inkoop en ontwikkeling al getoetst wordt. Op basis van haar ervaring met de jaarlijkse Monitor Open Standaarden biedt het Forum aan om mee te denken over de inrichting van toetsingsmechanismen en om ondersteuning te bieden bij implementatie.
Standaardisatie draagt bij aan een veilige digitale overheid
Daarnaast adviseert Forum Standaardisatie om expertise en ontwikkelcapaciteit overheidsbreed beschikbaar te stellen, zodat ook decentrale overheden kunnen profiteren. Investeren in eigen ICT-kennis en het opzetten van een publieke overheidscloud zijn daarbij belangrijke bouwstenen voor digitale autonomie. Verder benadrukt het Forum het belang van een nauwe samenwerking tussen ICT-architectuur en standaardisatie gedurende de gehele levenscyclus van informatiesystemen. Tot slot is bestuurlijke erkenning van de risico’s die gepaard gaan met het afwijken van verplichte standaarden onmisbaar.
Lees de volledige reactie van Forum Standaardisatie en ontdek hoe standaardisatie bijdraagt aan een veilige digitale overheid.