Factsheet Beveilig verbindingen van mailservers gepresenteerd door Nationaal Cyber Security Center

24 mrt 2017

Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) heeft op 23 maart 2017 een nieuwe factsheet, “Beveilig verbindingen van mailservers (externe link)”, gepubliceerd.

Verbindingen tussen mailservers zijn van oudsher zeer zwak beveiligd. STARTTLS is een uitbreiding om bestaande protocollen te voorzien van verbindingsbeveiliging. Als u alleen STARTTLS gebruikt om verbindingen tussen mailservers te beveiligen, helpt dat tegen zogenaamde passieve aanvallers. Een actieve aanvaller kan het gebruik van STARTTLS eenvoudig ongedaan maken. U kunt met behulp van DANE op een betrouwbare manier duidelijk maken dat uw mailservers via een beveiligde verbinding bereikbaar zijn.

Het NCSC adviseert om STARTTLS en DANE in te schakelen voor al het inkomende en uitgaande e-mailverkeer van uw organisatie.

Het Nationaal Beraad heeft in september 2016 besloten om STARTTLS en DANE voor e-mailverkeer toe te voegen aan de pas-toe-of-leg-uit-lijst met open standaarden. Daarmee is voor overheden verplicht om deze standaarden toe te passen bij het investeren in e-mailsystemen.
Voor meer informatie, klik hier.