icoon wegwijzer

Over BOMOS, het beheer- en ontwikkelmodel voor open standaarden.

Samen met TNO heeft Forum Standaardisatie een methode ontwikkeld om een open standaard te ontwikkelen en te beheren. Dit is BOMOS, het beheer- en ontwikkelmodel voor open standaarden.

Beheer- en ontwikkelmodel

Openheid en transparantie bij de (door)ontwikkeling en het beheer van standaarden, is belangrijk voor Forum Standaardisatie. Samen met TNO heeft Forum Standaardisatie daarom een methode ontwikkeld om een open standaard te ontwikkelen en te beheren. Dit is het ‘beheer- en ontwikkelmodel voor open standaarden’ (BOMOS). Deze methode is op basis van best practices uit het verleden ontwikkeld. Zo moet bijvoorbeeld het beheer van een open standaard, aantoonbaar open zijn. Het is overigens niet verplicht om het BOMOS-model toe te passen voor een standaard die wordt voorgedragen voor opname op de lijst met standaarden.

Zie Toepassen van 'pas toe of leg uit'

In het volgende artikel van GIS Magazine wordt op een heldere manier uitgelegd wat de meerwaarde van BOMOS is en hoe het model gebruikt wordt voor de Geo-Standaarden bij Geonovum:

 

BOMOS

BOMOS2 is een verbeterde set best practices en bevat achtergronden en praktische tips over hoe het beheer en de ontwikkeling van open standaarden aan te pakken. Deel één van het model beschrijft de basis van BOMOS en deel twee gaat dieper in op het model. Hieronder zijn beide handreikingen te downloaden.

 

Stappenplan voor implementatie

BOMOS2i is de praktische vertaling van BOMOS2. Het bevat een stappenplan voor implementatie van het model.

Publicatie BOMOS2i

bomos_deel_2iweb.jpg