Status

Lijst status
Aanbevolen
Functioneel toepassingsgebied

WebDAV wordt toegepast voor het delen en bewerken van documenten en mappen, indien direct over HTTP gewerkt wordt. CalDAV wordt toegepast voor het delen en bewerken van kalendergegevens (in iCalendar-formaat), indien direct over HTTP gewerkt wordt.

Nut en werking

Typering

Delen en bewerken van documenten

Nut

WebDAV maakt het mogelijk op afstand (over HTTP) documenten op webservers te bewerken. CalDAV specificeert een manier voor toegang, bewerken en het delen van agenda-informatie en het plannen in agenda’s, voortbouwend op het iCalendar-format. Dergelijke standaard voor het delen en bewerken van documenten, mappen en kalender informatie zijn is nog niet aanwezig op de lijst. Er zijn geen specifieke beveiligingsrisico’s en privacyrisico’s.

Werking

Web Distributed Authoring and Versioning (WebDAV) maakt het mogelijk op afstand (over HTTP) de eigenschappen van een document, de locatie van een document op een server, en de inhoud van een document te bewerken en documenten aan te maken en te verwijderen, zoals bijvoorbeeld in een web-based document management systeem. Ook kunnen mappen en bestanden gedeeld worden. WebDAV is een uitbreiding op het Hypertext Transfer Protocol (HTTP).

 

Calendar extensions to WebDAV (CalDAV) is een uitbreiding van WebDAV voor toegang, beheer en delen van agendainformatie op basis van het iCalendar-formaat. Aangezien het een uitbreding is van WebDav is het voorstel om ze gezamenlijk op te nemen als aanbevolen standaard.

Detailinformatie

Volledige naam
Web Distributed Authoring and Versioning en Calendar extensions to WebDAV
Versie
RFC 4918 en RFC 4791
Beheerorganisatie
IETF

Toepassing

Hulpmiddelen

Vrijwel alle moderne browsers (zoals Apple Safari, Microsoft Edge en Google Chrome), besturingssystemen (Apple iOS, OSX, Linux, Android en Microsoft Windows) en webservers (zoals Apache en Microsoft IIS) ondersteunen WebDAV. CalDAV wordt ondersteund door vele applicaties, waaronder agenda-applicaties in Apple iPhone/iCal, verschillende applicaties op Android, Google Calendar. Geen ondersteuning biedt Microsoft Exchange Server, hoewel wel toepassingen van derden beschikbaar zijn voor gebruik van CalDAV in Microsoft Outlook.

Toetsingsinformatie

Toelichting bij opname

Door de brede ondersteuning en gebruik van WebDAV en CalDAV in verschillende applicaties volstaat opname op de lijst met de status ‘aanbevolen’.

Datum van besluit
2016-11-15

Overig

Toelichting

HTTP: de standaarden vormen een uitbreiding op HTTP.
iCalendar: CalDAV bouwt voort op iCalendar, maakt het mogelijk om iCalendar-objecten uit te wisselen.
XML: WebDAV gebruikt XML voor aanduiding van de eigenschappen van documenten, CalDAV gebruikt XML voor de aanduiding van elementen van agenda-informatie