Status

Lijst status
Aanbevolen
Functioneel toepassingsgebied

Netwerken, synchroniseren tijd

Nut en werking

Typering

synchroniseren van tijd

Nut

Tijd is belangrijk voor de het goed functioneren van routers en netwerken, het is een referentiekader tussen apparaten op een netwerk. Voor het goed functioneren van dit referentiekader is het belangrijk dat de tijd tussen apparaten gesynchroniseerd is. Zonder deze synchronisatie wordt het lastiger om een betrouwbaar beeld van incidenten te ontwikkelen en logbestanden met elkaar te vergelijken.  

Werking

De NTP standaard specificeert een protocol dat het mogelijk maakt om de interne klok van een computer te synchroniseren met andere computersen en om de distributie van de tijd te coördineren in grote, diverse internet verbindingen met verschillende snelheden.

Detailinformatie

Volledige naam
Network Time Protocol
Versie
4
Beheerorganisatie
IETF

Toepassing

Hulpmiddelen

Meer informatie is te vinden op: http://www.ntp.org/index.html

Toetsingsinformatie

Toelichting bij opname

November 2016 is besloten om NTP te op de lijst te update van versie 3 (RFC 1305) naar versie 4. De nieuwe versie van standaard NTP 4 bevat aanpassingen op de vorige versie met o.a. hogere nauwkeurigheid, ondersteuning van IPv6, dynamische server discovery, herstel van foutjes in de vorige versie en is backward compatible versie 3 en versie 2 van NTP.

Datum van besluit
2016-11-15