Status

Lijst status
Aanbevolen
Functioneel toepassingsgebied

Definiëren van codelijsten, een model en XML representatie, voor ten eerste de inhoud van een codelijst, ten tweede data die gerelateerd zijn aan de items op de codelijst en ten derde voor hoe nieuwe codelijsten worden afgeleid van bestaande codelijsten.

Nut en werking

Typering

Definiëren van Codelijsten

Nut

Genericode is een standaard formaat voor het definiëren van codelijsten. 

Werking

De standaard biedt een model en XML representatie voor ten eerste de inhoud van een codelijst, ten tweede data die gerelateerd zijn aan de items op de codelijst en ten derde voor hoe nieuwe codelijsten worden afgeleid van bestaande codelijsten. Het model bestaat uit o.a. een tabelstructuur voor de codelijst informatie, document typen, sleutels en metadata.
Genericode wordt o.a. gebruikt door UBL (Universal Business Language) en FpML (Financial Products Markup Language). Genericode wordt onder andere gebruikt in de onderwijswereld (Nieuw Zeeland) en elektronische handel (e-Commerce, EDI) als complementair aan UBL. Binnen de Nederlandse overheid wordt Genericode gebruikt binnen DigiInkoop.
De standaard wordt zowel binnen Nederland als wereldwijd veel gebruikt.

Detailinformatie

Volledige naam
Genericode
Versie
1.0
Beheerorganisatie
OASIS

Toetsingsinformatie

Toelichting bij opname

Naast genericode zijn er nog twee mogelijk standaarden met (grotendeels) hetzelfde toepassingsgebied, namelijk VDEX en SKOS.