Status

Lijst status
In behandeling

Nut en werking

Typering

Door set van regels en parameters eenduidig applicaties en databronnen snel en effectief met elkaar te verbinden en eenvoudig informatie uit wisselen.

Detailinformatie

Volledige naam
API Design Rules
Versie
1.0
Beheerorganisatie
Logius

Toetsingsinformatie

Datum van aanmelding
2019-10-15

Overig

Toelichting

Application Programming Interfaces (API’s) zijn in de moderne informatiesamenleving een veel toegepaste en essentiële technologie om moderne applicaties (en databronnen) snel en effectief met elkaar te verbinden en eenvoudig informatie uit te wisselen. Organisaties kunnen hiermee gebruikers sneller bedienen en gegevensstromen efficiënt laten verlopen. Op dit moment nemen RESTful API’s wereldwijd een grote vlucht ten opzichte van webservices en heeft REST zich ontwikkeld tot een bepalende standaard voor het realiseren van API’s.  Vele kleine en grote bedrijven  en overheden stellen RESTful API’s beschikbaar en er is uitstekende ondersteuning vanuit de bepalende programmeertalen (met bijbehorende frameworks), zoals: Python, Java, Microsoft C#, PHP. Ook Nederlandse overheden passen RESTful API’s op brede schaal toe.

De standaard API Design Rules schrijft een set van regels op het gebied van naamgeving en het gebruik van parameters voor waarmee de hele overheid op eenduidige manier RESTful API’s (afgekort tot API’s) aan kan bieden. Hiermee wordt bereikt dat de overheid voorspelbaar is en ontwikkelaars makkelijk aan de slag kunnen en API’s kunnen consumeren en combineren. Overheden die API’s aanbieden worden ontzorgd voor het generieke aspect van API’s aanbieden. Ze kunnen zich richten op de aspecten van API ontwerp waar hun data, informatie en functionaliteiten toegevoegde waarde bieden.