2018-12-18

Heb je passie voor digitalisering? Wil je bijdragen aan veilige en toegankelijke informatie-uitwisseling binnen de overheid? Solliciteer dan op de vacature voor Adviseur standaardisatie en wie weet word je onderdeel van ons verbindende, gezellige openstandaarden team!
Voor alle informatie en solliciteren, ga naar: https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/detail/adviseur-standaardisatie-LOG-2018-0050

Functie­omschrijving
Binnen de overheid wordt veel informatie uitgewisseld en die uitwisseling moet efficiënt en veilig plaatsvinden. Dat lukt beter als de goede standaarden gebruikt worden. Het Forum Standaardisatie selecteert open standaarden en stelt ze verplicht voor de overheid, rekening houdend met veiligheid en toegankelijkheid. Denk dan aan het ‘slotje’ dat vooraan een webadres staat en een veilige webomgeving garandeert. Als adviseur bij het Bureau Forum Standaardisatie (BFS) volg je digitale ontwikkelingen die van belang zijn of kunnen gaan worden voor de overheid. Je adviseert in dat kader over open standaarden en helpt het gebruik daarvan te verhogen.

Een open standaard is publiekelijk beschikbaar en mag vrij van licentierechten worden toegepast. Gebruik van open standaarden verbetert interoperabiliteit en leveranciersonafhankelijkheid. BFS stimuleert het gebruik van open standaarden binnen de overheid door onderzoeken, toetsen, samenwerkingsinitiatieven en het monitoren van gebruik. BFS rapporteert daarover aan het Forum Standaardisatie, het Overheidsbrede Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) en de verantwoordelijke Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

In jouw functie draag je bij aan één of meerdere aandachtsgebieden van het Forum, zoals bijvoorbeeld Smart cities, veilig internet, veilige email of API’s. Je belangrijkste taken zijn het organiseren van verkenningen en adoptieondersteuning. Verkennende onderzoeken kunnen gaan over nieuwe ontwikkelingen en innovatie maar ook over adoptiebarrières of ‘blinde vlekken’, zoals gebieden waar standaarden onvoldoende worden gebruikt. Adoptieondersteuning omvat uiteenlopende werkzaamheden om het bewustzijn te vergroten en de implementatie te stimuleren. Hieronder vallen het (laten) ontwikkelen van hulpmiddelen, tools en handreikingen, maar ook het geven van presentaties en workshops. Je bent hierin een drijvende kracht voor jouw aandachtsgebied. Verder lever je een bijdrage aan de monitoring van het gebruik van de open standaarden van jouw aandachtgebied.

Je onderhoudt actief een netwerk met stakeholders binnen overheid en bedrijfsleven die betrokken zijn bij digitale ontwikkelingen en standaardisatie. Je staat in contact met partijen die geraakt worden door de ‘pas toe of leg uit’-verplichting van open standaarden en zorgt voor verbinding met specifieke sectoren. Waar mogelijk opereer je in samenwerkingsverbanden of communities.

Je schrijft adviezen voor het Forum, ter besluitvorming door het OBDO. Ook zorg je in de voorbereiding voor bestuurlijke borging van de adviezen.

Functie-eisen
•Je hebt wo-niveau en aantoonbare affiniteit met informatisering en digitalisering in relatie tot maatschappelijke opgaven en de rol van de overheid daarin.
•Je hebt goede communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling.
•Je kunt goed schakelen en vertalen tussen verschillende doelgroepen, zoals bestuurders, ICT’ers, juristen, gemeenten, provincies, het rijk, waterschappen en bedrijfsleven. Complexe materie kun je bovendien helder uitleggen.
•Een netwerk binnen de overheid, bij voorkeur op beleids- en uitvoerend niveau, is een pré.
•Je bent vaardig in het geven van gevraagde en ongevraagde adviezen, zowel binnen een team als daarbuiten.
•Je kunt goed omgaan met tegenstrijdige belangen en inzichten.
•Je hebt kennis van en ervaring met de digitale overheid, interoperabiliteit, standaarden en standaardisatie.
•Je kunt goed werken in teamverband, maar kunt ook zelfstandig het Bureau Forum Standaardisatie en het Forum Standaardisatie vertegenwoordigen.
•Je bent flexibel en stressbestendig en hebt een hands-on mentaliteit.

Competenties
•Omgevingsbewust;
•Resultaatgericht;
•Klantgericht;
•Samenwerken;
•Netwerkvaardigheid;
•Flexibiliteit van benadering;
•Analyserend vermogen.

Arbeids­voorwaarden
Salaris­niveauschaal 12
Maand­salaris: Min €3.667 – Max. €5.450 (bruto)
Dienst­verband: Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling
Contract­duur: 1 jaar met uitzicht op een vaste aanstelling
Minimaal aantal uren per week: 36
Maximaal aantal uren per week: 36