2016-11-11

Organisaties wisselen steeds meer data uit en leveren digitale diensten aan elkaar. We bouwen op serviceplatformen, verbinden data tot informatie en koppelen dat weer aan andere systemen. Zo ontstaat er stap voor stap een netwerk van digitale diensten – de API-economie. Terwijl deze ontwikkeling loopt, zien we tegelijkertijd veel onduidelijkheid over deze trend. Wat is een API nu echt, wat is de impact op gegevensuitwisseling en wat kan het betekenen voor overheden? Ook rond de beveiliging en het beheer van dergelijke koppelvlakken leven veel vragen. 

Het belang van deze ontwikkeling en de onderliggende standaarden is voor het Forum Standaardisatie reden om een reeks van seminars te organiseren, gericht op ICT-beleidsmedewerkers en architecten binnen de overheid. In 3 sessies duiden we de begrippen API en API-economie, verdiepen we de belangrijkste ontwerp- en beheersaspecten van API’s en kijken we naar de betekenis ervan in de toekomst van de digitale overheid. Daarbij combineren we praktijkvoorbeelden met direct toepasbare inzichten voor uw organisatie.

De eerste sessie is op 1 december, van 14:00 tot 17:00 uur bij De Witte Vosch in Utrecht (Oudegracht 46). De tweede en derde sessie zijn op 19 januari en 16 februari. De seminars bouwen op elkaar voort, maar kunnen ook los van elkaar worden bezocht. Het programma van de eerste sessie van 1 december is als volgt:

Introductie in API’s door Harold Teunissen van SURFnet. Harold is afdelingsmanager enriched technology en heeft in zijn carrière zowel vanuit de kant van de overheid als de kant van het bedrijfsleven gewerkt aan de ontwikkeling van service-integratie.

  • Best Practice: Erik van Oosten van Marktplaats.nl presenteert de aanpak van Marktplaats rondom het standaardiseren van hun API’s.
  • Best Practice: Bert Beentjes van het Kadaster vertelt over hun aanpak rondom het delen van kadastrale data met hun klanten.
  • Best Practice: tot slot licht Joris Pekel van Europeana toe hoe hun API’s een rol spelen in het delen van digitale kunstcollecties (onder voorbehoud).

In de tweede sessie (19 januari) draait het om het toepassen van API’s binnen de organisatie, aan de hand van 3 thema’s, zoals bijvoorbeeld API’s en security, publiceren en beheer van (open) API’s en interne versus externe API’s. In de derde sessie (16 februari) kijken we naar de toekomst van API’s in de genetwerkte samenleving.

Details van het programma zijn hier te vinden op en inschrijven kan door een mail te sturen aan info@forumstandaardisatie.nl, o.v.v. uw naam, organisatie en telefoonnummer. U kunt altijd bellen of mailen met uw vragen.