Let op: het gaat hier om een bètaversie van de beslisboom

Overheden en semi-overheden zijn verplicht de open standaarden, die op de lijst met 'pas toe of leg uit'-standaarden staan, bij aanschaf of (ver)bouw van ICT-voorzieningen boven de €50.000 te gebruiken. In het geval dat uw ICT-voorziening minder dan €50.000 bedraagt is het niet verplicht de standaarden toe te passen maar wel verstandig. 

Deze beslisboom toont na het beantwoorden van een aantal vragen de 'pas toe of leg uit' (PTOLU) standaarden die mogelijk van belang zijn voor uw aan te besteden ICT-voorziening. U dient vervolgens zelf of bij voorkeur met uw aanbestedingsteam nog na te gaan of de getoonde standaarden inderdaad van toepassing zijn.

Het is aan te raden om de beslisboom met het aanbestedingsteam te doorlopen. Het team kan sneller inschatten of een standaard relevant is of niet. De volgende stappen worden doorlopen om tot een selectie van relevante standaarden te komen:

  1. Organisatie
  2. Bedrijfsproces
  3. Gegevens soort
  4. Gegevens type
  5. Communicatie kanalen
  6. Beveiliging & privacy
  7. Specifieke vragen

Bij iedere stap zullen er PTOLU standaarden afvallen. Aan het eind wordt u verwezen naar een uitgebreide toelichting van de overgebleven standaarden.